Készült: 2021.05.06.10:59:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 35. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  35  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpellációs kérdéseim arra vonatkoznak, hogy megállapítható legyen, vajon javultak-e a betegek esélyei a gyógyulásra az önök kormányzása alatt.

Első kérdésként azt szeretném megfogalmazni, hogy az elmúlt év bérfejlesztése ellenére - amelynek egyébként a megfogalmazott célja az volt, hogy itthon tartsa az orvosokat és a szakdolgozókat - az orvosok és a szakdolgozók külföldre vándorlása növekedett. A bérfejlesztés tehát nem érte el a célját, ugyanakkor kritikánk volt a bérfejlesztéssel kapcsolatban az is, hogy aránytalan volt a megoszlása a szakdolgozók és az orvosok között, hiszen a több mint 70 ezer szakdolgozó az egyharmadából részesült a 26 ezer orvoshoz képest.

A második kérdés úgy szól: vajon miért kell a kórházakat és a rendelőintézeteket elvonásokkal sújtani? Ezek a kórházak és rendelőintézetek adósságban fuldokolnak. Az önök állításaival szemben nem sikerült olyan pályára állítani az intézményeket, hogy a gazdálkodásuk kiegyensúlyozott legyen, az adósságok újratermelődnek, a betegek ellátása veszélybe kerül, nagyon sok gyógyító anyag hiányzik, és közben önök elvonással sújtják a kórházakat.

A következő kérdés úgy szól, hogy a háziorvosok vajon miért nem részesülnek a béremelés lehetőségeiből. Ez az a szféra, amely a belépő a gyógyuláshoz, ugyanakkor árulkodó példa, hogy négy gyógyító intézményben 68 - írd és mondd: hatvannyolc - olyan háziorvos volt, aki erre akart szakosodni egyetemi hallgatóként, tehát nem akarják ezt a pályát választani.

A következő kérdés úgy szól, hogy vajon miért nem részesülnek a túlmunkáért emelt pénzben az orvosok és a szakdolgozók. Miért van az, hogy a bérfejlesztések nem épülnek be a bérbe, ezért tehát a túlmunkák nem részesülhetnek pluszdíjazásban? Miért van az, hogy egyre nehezebb ügyeleteket adni a kórházban? Miért van az, hogy rezidensek felügyelet nélkül teszik ezt? Miért van az, hogy megoldhatatlan probléma elé állítják a vezetéseket?

Végül azt szeretném megkérdezni - hogy tisztázzuk, vajon javultak-e a gyógyulásra az esélyek -, hogy miért kellett megalázó kényszer-nyugdíjazási procedúra alá vetni az orvosokat abban a szférában, ahol jelenleg is orvoshiány van, abban a szférában, ahol szükség van a munkájukra.

És végül a kérdésem legutoljára arra irányul, tisztelt államtitkár úr, miért van az, hogy az előző ciklushoz képest az emberek 42 százaléka mondja azt, hogy rosszabb a gyógyuláshoz való esélyük és joguk, mint az elmúlt időszakban.

Várom a válaszát, államtitkár úr. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  35  Következő    Ülésnap adatai