Készült: 2021.05.13.17:28:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 272. felszólalás
Felszólaló Pálffy István (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁLFFY ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Megmondom őszintén, egy kicsit izgultam, hogy még éjfél előtt kapjunk szót, hiszen egy olyan aktualitás indokolja a felszólalásomat, ami július 4-én történt valamikor, mégpedig 59 évvel ezelőtt, amikor 1954-ben ezen a napon Bernben, a svájci világbajnokságon Magyarország elveszítette a vb-döntőt. Az eredmény, mint azt mindannyian tudjuk, mint ahogy ezt egy egész ország, több nemzedék is tudja, mint ahogy nagyon sok német is tudja, 3:2 lett az NSZK javára.

Akkor ez a berni csoda néven került be a futball- és nyilván a világtörténelembe. Csoda azért, mert német szempontból nevezték el így, hiszen az Aranycsapatot akkor gyakorlatilag négy éven át senkinek nem sikerült legyőznie.

A körülmények azért érdekesek, és érdemes azokat feleleveníteni. Egy esős nap volt ez 59 évvel ezelőtt, ami - mint utólag kiderült - a németeknek kedvezett. Nem mondom ki annak a sportszergyártó cégnek a nevét, amely akkor először cserélhető, csavarható stoplikat szerzett be és alkalmazott a német játékosok számára, és bizony ez a mély talajban jobban segítette az ő mozgásukat, mint a magyarokét. Ez jelentősen befolyásolhatta a mérkőzés alakulását. Vagy ilyen volt például az, hogy Sepp Herberger, a németek szövetségi kapitánya hat helyen is változtatott egy korábbi német összeállítással szemben. Az a korábbi a selejtező mérkőzés volt, amikor, ha nem is ugyanezt, de ugyanennek az NSZK-nak a csapatát 8:3-ra legyőztük mi, magyarok. Tehát hat helyen változtatta meg a kapitány, és sokan ma még tartják magukat ahhoz a nézethez, hogy ez is valami csel volt, és csak a selejtezők során igyekeztek bennünket csapdába csalni.

A legnagyobb és a legfontosabb körülmény talán, amelyik a berni "csodát" elősegítette, talán az lehetett, hogy mint később, ötven évvel később egy Németországban forgatott dokumentfilmből kiderült, a német játékosok amfetaminszármazék-injekciókat kaptak - nem vitamint, hanem amfetamint -, és akkor ugyan ez még nem volt a tiltólistán, de nyilvánvaló, doppingolás történt.

(23.20)

Meg kell említenünk az igazság kedvéért, hogy a magyar csapat összeállítása sem az addigiak szerint történt. Az is meglepetéssel szolgált a futballrajongó milliók számára, hogy Sebes Gusztáv szövetségi kapitány a balszélső Czibort átküldte a jobb oldalra, ott Budai II. nem játszott, Tóth játszott az ő helyén, és mindez történt azért, mert Puskás két meccs kihagyása után, hiszen sérültet jelentett, a maródiak listájáról végül bekerült a kezdőcsapatba, és ez is felbolygatta egy kicsit a magyar csapat összeállítását.

Ennek ellenére a döntő jól kezdődött. Már az elején néhány perc után 2:0-ra vezettünk Puskás és Czibor góljaival; még ezen a mély talajon is jobban bírtuk, legalábbis a kezdeteket; igaz, hogy hamar jött az egyenlítés. Húsz perc elteltével 2:2-re állt a mérkőzés, és egészen a 84. percig így is maradt, amikor aztán Helmut Rahn a szélen, szintén a csúszós talajon lőtt egy gólt Grosicsnak, és bizony ezzel lett 3:2.

De még mindig nincs vége, hiszen sokan tudjuk: Puskás lőtt még egy gólt, amit aztán les miatt a játékvezető nem adott meg, és így minden idők egyik legnagyobb csapatát, az Aranycsapatot az NSZK végül is a döntőben legyőzte.

Álljon itt megemlékezésül a berni hősök neve, a kezdő tizenegyé: Grosics, Buzánszky, Lantos, Lóránt, Bozsik, Zakariás, Czibor, Kocsis, Puskás, Tóth és Hidegkuti.

Tegyük hozzá, hogy a hősök hősök maradnak akkor is, ha utána, a mérkőzés után Budapesten zavargások törtek ki. Sebes Gusztáv lakásának ablakát, ajtaját beverték, de az ÁVH aztán leverte ezeket a kirakatbetörőket, és a dicsőség így is dicsőség maradt. Emlékezzünk rájuk!

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai