Készült: 2021.05.11.05:32:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 246. felszólalás
Felszólaló Dr. Józsa István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:34


Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Szeretném megkövetni, igaza van, megvárhattam volna, amíg szót kapok, és akkor is el tudom mondani az elismerő szavaimat az államtitkár úrnak, hogy bölcs belátásra jutottak a törvény elágazásában. Nem adnak lehetőséget Simicska Lajosnak egy újabb lenyúlásra, és elrakják egy későbbi, várhatóan nem teljesülő határidőre az üzemanyagok színezését, azt a színezését az üzemanyagoknak, amire egyébként nincs szükség.

Ugyanis, ha szét tetszik nézni az Európai Unióban, sehol nincs ilyen. Törökországban, amely tényleg készül az Európai Unióba, csak az irány most kicsit ellentétes, ott van hasonló színezése az üzemanyagoknak. De ők kicsit más megközelítésből kezelik ezt. Tehát a véleményünk a színezés előterjesztésekor is az volt, hogy a kialakult rendszerben, ami nagyon egyértelmű, és ezt még önök sem tudták elrontani az elmúlt három évben... - jól vezetett, szisztematikus rendszer, aminek az az alapja, hogy a magyarországi üzemanyagforrás gyakorlatilag szinte teljes mértékben a MOL százhalombattai üzeméből származik. Ott pontosan vezetik ezeket a mennyiségeket, és ebből adódóan a visszaélésekre azt követően, hogy egy pontos lista alapján kerül ki az üzemből, nincs lehetőség. Ezen túlmenően még Ausztriából hoznak, Schwechatból, amennyiben még a szállítás szempontjából megéri, de ők is precízen vezetik ezeket a mennyiségi kiadásokat.

Tehát egyáltalán semmi indoka nem volt azon kívül, hogy valaki a kákán akart csomót keresni. Mert úgy lehet a kákán csomót keresni, hogy olcsón venni és drágán eladni. Ezt akarta a Simicska Lajos által megszervezett cég, hogy ő jegyzi be egy izotópos módszerrel. Ez önmagában is aggodalomra okot adható dolog lehetne, ha lenne, hogy izotópos módszerrel megjegyezni a magyar üzemanyagot, utána ki tudja, milyen energiák szabadulnak fel a robbanómotorokban, ha ez úgy nagyon be találna robbanni.

A hulladékszállítási rész kapcsán csatlakoznék Pál Tibor képviselőtársamhoz. Végül is, ha az ellátás biztonságát nézzük, akkor ez egy fontos jogszabály lehet, mert az önök kevésbé áldásos tevékenységének eredményeként sok cég kerül olyan helyzetbe, hogy a működése nem folytatható. Az elmúlt években több mint húszezer cég bukott be, hogy ebből mennyi a hulladékos cég, azt most nem tudnám megmondani, de biztosan van olyan is. És olyan is van, amelyik a bedőlés küszöbén áll, különben gondolom, nem küldenének ilyen levelet Miskolcon a fogyasztóknak, hogy a szemétszállításért januárig visszamenőleg 25 százalékos emelésre számítsanak. Erről írnak papírt Miskolcon. Most öt hónap 25 százalékos emelése, még a július 1-jét megelőzően megemelték rendesen, hogy aztán a 125 százalékból július 1-jével tudjanak engedni 10 százalékot. Tehát nincs gazdaságilag átgondolva, amit önök, gondolom, jó szándékkal terveztek, mert tényleg az a cél, hogy a fogyasztók költségei csökkenjenek, csak a tapasztalat az, hogy nem csökkennek, mert mielőtt csökkenne, az előtt jól megemelik, hogy a cégnek legyen bevétele.

Tehát szeretném az államtitkár urak figyelmét felhívni arra - az előző napirendre nem visszatérve -, hogy veszélyes ez az út, amit önök kijelöltek. Több átgondoltságra lenne szükség, és jobban ellen kellene állniuk az önök gazdasági holdudvara által inspirált ügyeknek, dolgoknak. Mert ez az üzemanyag-színezés tényleg a benzinszőkítés elvi lehetőségét teremtette volna meg, nem mondom, hogy biztosan elkövették volna azt a bűncselekményt, hogy utána hamis benzint hoznak forgalomba, és az szőkíti, aki egyébként kizárólagos joggal színezi hivatalosan is, de mindenesetre az eszköz már ott van, a lehetősége elvileg megnyílott volna. Úgyhogy nagyon helyesnek tartom, hogy ezt önök elhalasztották. Remélem, az élet úgy hozza, akár ezen az oldalon, akár azon az oldalon, hogy erre aztán nem is kerül sor.

Úgyhogy ilyen értelemben tudom üdvözölni ezt a javaslatot. Ezt akartam kifejezésre juttatni napirend előtt még államtitkár úr felé. (Tállai András: Támogatja!) Köszönöm szépen, elnök úr. (Tállai András: Jól értem, biztos!)
Felszólalások:  Előző  246  Következő    Ülésnap adatai