Készült: 2021.05.07.08:12:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 232-234. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:  Előző  232 - 234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egyben tisztelettel kérem elnök urat, hogy esetleg itt a parlamenti Házszabálynak megfelelően volna olyan kedves visszautasítani a még megszólalásom előtti rágalmazó szavakat. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Megteszi, elnök úr? (Dr. Répássy Róbert: Ismételje meg, mik voltak azok!)

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr, beszéljen!

DR. SZANYI TIBOR (MSZP): Na jó! A vitában elhangzott egy olyan mozzanat, ami részemről azért kíván egyféle reakciót, mert úgy látszik (Zaj. - Az elnök csenget.), hogy a jobboldal bemagyaráz magának egy rakás hazugságot, majd utána axiomatikusan azt majmolja és blablázza és papagáj módon mondogatja akár évtizedeken át.

Kovács László soha nem riogatott semmiféle 23 millió románnal. (Nagy felzúdulás a kormánypárti padsorokban. - Wittner Mária: Na, ez aztán egy nagy hazugság! - Balla György: Nem volt az MSZMP tagja!) Na, erről beszéltem, ez az önök színvonala (Zaj. - Az elnök csenget.), hogy képtelenek még akár a tényszerűséggel is szembesülni, megnézni az egykori tudósításokat, megnézni az akkori pontos mondatokat. Önök kitaláltak valamit, ezt fújják, ezt mondják - lelkük rajta.

Viszont, amit ebben a parlamentben is szeretnék a leghatározottabban visszautasítani, úgy is, mint az Európai Unió egyik magyar állampolgára, nevezetesen, hogy a miniszterelnök burkoltan vagy kevésbé burkoltan, de úgy, ahogy van, Európát korruptnak nevezte. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Minek?!) Úgy fogalmazott, hogy Magyarországgal szemben fellépett egy olyan többség (Dr. Répássy Róbert: Az európai baloldalnak mondta ezt!), amely egyébként a Magyarországgal ellenséges úgynevezett multinacionális érdekeket védi. Jelzem nagy tisztelettel, ennyire pofátlan kormányfő nem nagyon volt az Európai Unió történetében, aki képes volt az egész Magyarországon kívüli Európát lekorruptozni, úgy, hogy egyébként reggeltől estig mást se tesz, mint dönti a lét Simicskának!

A másik, ami nagyon-nagyon fontos dolog, amit végig Strasbourgban a miniszterelnök csinált, ez az "ők" és "mi". Kérem szépen, a Fidesz szemmel láthatólag nem képes megbirkózni azzal a problémával, hogy felfogja, hogy Magyarország egy közösség tagja. Innentől kezdve nem "ők" és "mi" vagyunk, hanem mi vagyunk, és ezen belül nekünk van lehetőségünk a saját érdekeink érvényesítésére, természetesen nem a közös érdekekkel és a közös értékekkel szemben különösen.

Na, egy szó, mint száz, a Fidesz, nem utolsósorban a miniszterelnök roppant pökhendi strasbourgi szereplése okán egy bődületes vereséget szenvedett, még annyian sem álltak ki a végszavazás kapcsán a Fidesz, illetve Orbán Viktor mellett, mint ahányan a bizottsági szakaszban. A bizottságok szakaszaiban még nagyjából a matematikai pártarányok tükröződtek vissza, a végén, a plenáris szavazásnál meg egy bődületes vereség. Jelzem nagy tisztelettel - én most itt nem tudom neki elmondani, mondják el majd önök -, ezért nem érdemes Európában nagyképűsködni!

Úgyhogy ez a határozati javaslat, amivel önök itt most boltolnak, ez kérem szépen, semmi más, mint egy ügyetlen, ostoba durcizás, ez ennek az egésznek a műfaja, és ezzel próbálják azt a bődületes vereséget leplezni, amit Orbán Viktor és kormánya elszenvedett Brüsszelben. Nekem egyébként teljesen rendben van, mert ez látszik, hogy itt Orbán Viktor eljátszotta a sarokba szorított macska esetét, és most itt a parlamenthez rohant, hogy itt aztán, hű, majd mi felrobbantjuk, meg nem tudom, mit csinálunk az Európai Unióval (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ne fenyegetőzz!), viszont itt egyes képviselők pedig szó szerint a fába szorult féreg esetét játsszák el, akik egyébként nem kis mértékben hitványnak nevezik az Európai Parlamentet, amit szerintem valamennyi európai nemzet és európai polgár nevében nyugodtan kikérhetünk magunknak.

Végezetül. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból. - Az elnök csenget.) A helyzet érdekes, mert Orbán Viktor egyfolytában valami ellenséges multinacionális érdekekről beszél, amiket itt Európa minden polgára, minden képviselője, minden országa egyedül csak Magyarországgal szemben akar csinálni. Senki mást nem bántanának, ugye, az ő képében, csak Magyarországot! Egész Európa összeesküdött Magyarországgal szemben! Ez az önök fóbiája. Akkor kérdezzék már meg a főnöküket, hetente mi a csudának köti ezeket a stratégiai megállapodásokat a multinacionális cégekkel! (Soltész Miklós egy poharat emel dr. Szanyi Tibor felé.) Mire föl? Akkor ő a stratégiai partnereinek üzen hadat, vagy hogyan? (Hevesen gesztikulál. - Derültség a kormánypárti padsorokban. - Az elnök csenget.)

Szóval, képviselőtársaim, szeretném elmondani, hogy az a határozati javaslat, ami egyébként itt előttünk van, az önök szektás fóbiájának és egyébként tudathasadásának az eredménye. Természetesen a Szocialista Párt részéről azért sem szavazhatjuk meg, mert egyébként ez sokkal inkább közel áll a hazaáruláshoz, mint amit önök egyébként bárki másra rá szoktak fogni. (Soltész Miklós: Egészségedre! - Ismét megemeli a poharat dr. Szanyi Tibor felé.)

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  232 - 234  Következő    Ülésnap adatai