Készült: 2021.05.12.18:43:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 139. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  139  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napon két olyan sorsfordító eseményről kaphatott híreket az ez iránt érdeklődő állampolgár, amely a devizahitelesnek nevezett krízis kapcsán egyértelműen szimbolikus erővel oszlatja el a kételyeket a továbbiakra nézve azt illetően, hogy itt bármifajta gyors, rapid és azonnali megoldást kívánna elérni akár a kormányzat, akár a bíróságok, akár az ügyészségek.

Hiszen mi ez a két sorsfordító dolog? Az egyik a Kúria mai ítélethirdetése, amelyet én minősíteni annyira nem akarok, nem akarunk mi beleszólni egy független hatalmi ág életébe, de azért véleményünk van róla. A véleményünk az, hogy a pénztőke, a multik és a bankok oldalára állt az ítélkezés, és már korábban is, amikor Brüsszelbe dobták ki a döntési jogot, ahelyett, hogy Magyarország döntött volna a saját dolgáról, akkor is megjegyeztük azt, hogy ha a kormányzat támogatását érezné maga mögött ez a testület, akkor elképzelhető, hogy ki mert volna állni a hitelkárosultakért.

És mi a másik hír? Ami nemhogy nem borzolhatja a kedélyeket, de egyenesen pozitív lehet, és egy olyan hír, ami a jövőre vonatkozóan utat mutathat. Ez az, hogy Horvátországban első fokon pedig olyan ítélet született, ahol azt mondták, hogy ez a devizahitelesnek nevezett valami egy szemét, ez egy hibás termék, ez nem való a piacra. A felvétel napjának árfolyamán váltsák vissza horvát kúnára annak a hitelnek a teljes tételsorát. Érdekes módon ez egybecseng azzal a nemzetközi tendenciával, amit itt a parlamentben egyedül a Jobbik hangoztat, miszerint a felvételkori árfolyamon forintosítani kell a hiteleket, visszaterhelni a bankokra minden kárt, amit okoztak. Fizessen a szennyező, ne az adófizetők fizessenek, a bankok fizessenek! Azok állják a cechet, akiknek az összesített mérlegfőösszege még mindig húsz-harmincszor annyi, mint amennyiből a teljes forintosítást le lehetne vezényelni. Emellett pedig kártérítés járna a károsultaknak, kilakoltatási moratórium addig is. A kérdés az, hogy amíg a károsultak egyedül állnak kinn az utcán és az út szélén otthagyva, addig mi a kormányzat álláspontja ez ügyben: nyugodt nyárra készül? Mert megígérhetjük, hogy nem fogjuk hagyni, hogy nyugodt nyara legyen - forró nyara lesz.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  139  Következő    Ülésnap adatai