Készült: 2020.09.18.13:32:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 139. felszólalás
Felszólaló Dr. Orbán Viktor (Fidesz)
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  139  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Mélyen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Font Sándor! Köszönöm szépen, hogy a kérdést felvetette, és a Magyar Demokrata Fórumnak is szeretném megköszönni, hogy az európai uniós tárgyalások ügyében ez idáig töretlenül támogatta a tárgyalásokat vezető kormány célkitűzéseit. Szeretném megköszönni azt, hogy a legutóbbi időszak valóban korábbinál nehezebb tárgyalási helyzeteiben sem hagyta cserben az ország nemzeti érdekeit, és nem fordult szembe, nem támadta hátba a tárgyalásokat vezető magyar kormányt.

Nagyon remélem, hogy a tárgyalások sikeres lefolytatása érdekében elengedhetetlenül szükséges összefogás szélesebb lesz annál, mint amit ma a kormánykoalíciós pártok nyújtani képesek. Higgyék el nekem, az ország érdekét ma az szolgálná, ha pártállásra való tekintet nélkül minden politikai párt, korábbi vitákra való tekintet nélkül minden érdek-képviseleti szervezet egységesen sorakozna fel, és ezzel is erősítené a kormány tárgyalási helyzetét. Nem azért, mert a kormánynak ez jó, hanem mert ma az összefogáson és az egységen múlik az, hogy milyen eredményeket tudunk elérni a magyar gazdák számára a brüsszeli tárgyalásokon.

Aki tehát ma támogatni akarja a magyar gazdákat, támogatni akarja az ő jövőjüket, kérem, támogassa a kormányt, hogy jó eredményeket tudjunk elérni az ő számukra.

 

 

(13.50)

 

Ami az esélyeket illeti, azt tudom mondani önnek, hogy 1999-ben - mint tegnap ezt volt módom elmondani - még úgy álltunk, hogy a gazdák direkt kifizetéses támogatást nem kapnak. Szerencsére a brüsszeli álláspont elmozdult, ma már egy 20-30 százalék közötti sávban vagyunk. Jó esélyt látok arra, hogy ha összefogunk és egyesítjük az erőinket, akkor még jobb eredményeket is el tudunk érni.

Szeretném megismételni: ha a magyar gazdák ma ugyanazt a támogatást megkapnák, mint az európai uniós társaik, vagy fordítva: ők nem kapnák meg azt a támogatást, ami nekünk sem áll rendelkezésünkre, akkor a magyar gazdák versenyképesek lennének az Európai Unió gazdáival.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  139  Következő    Ülésnap adatai