Készült: 2020.07.06.12:25:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (2019.11.25.), 38. felszólalás
Felszólaló Szabó Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tavasszal robbant a hír, hogy a magyar gyógyszertárak polcairól eltűnt a K-vitamin, ami azért fontos, mert az újszülöttek számára ez egy nélkülözhetetlen vitamin, hiszen a véralvadásban óriási szerepe van. Ennek hiánya súlyos esetben egyébként agyvérzéshez is vezethet az újszülöttek esetében. Most ismételten arról szólnak a hírek így novemberben, hogy szintén óriási hiány van ebből a vitaminból. Akkor egyébként sikerült megoldani némileg a helyzetet, 58 ezer doboz vitamint sikerült beszerezni, most úgy tűnik, hogy ez a készlet azóta eltűnt. Akkor ön nyilván itt a parlamentben azt mondta nekem, hogy ebben egyébként a kormányzatnak közvetlen kompetenciája nincs, az Európai Unión belül tulajdonképpen a gyógyszerhatóság függetlenségét külön törvényi garanciák biztosítják. Ugyanakkor itt a 28/2015. számú kormányrendelet mégiscsak arról szól, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik, központi hivatalként működő központi költségvetési szerv.

Ha pedig ez így van, akkor azt gondolom, hogy mégis csak van valami rálátásuk és felelősségük ebben a kérdésben. Ha itt novemberben ez a probléma ismét előállt, akkor, azt gondolom, hogy ennél sokkal felelősségteljesebben kellene ebben az ügyben a kormányzatnak eljárnia.

Tehát megerősítem hozzászólásomat, amit júniusban elmondtam, bár természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a beszerzést számos tényező nehezítheti, de az újszülöttek biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen vitamin hiányát elfogadni, azt gondolom, hogy nem lehet.

A fentiekre tekintettel ismételten kérdezem a miniszter urat: mennyi időre elegendő K-vitamin van jelenleg a hazai gyógyszertárakban? Hogyan fordulhatott elő, hogy a tavasszal kialakult K-vitamin-hiány után újra problémát okoz a vitamin beszerzése? És a fő kérdés, hogy számíthatunke arra, hogy sikerül a jövőre nézve megnyugtatóan rendezni ezt a kérdést. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP és a DK soraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai