Készült: 2020.07.05.00:01:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 64. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:45


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném emlékeztetni önt arra, hogy az 1998-2002 közötti időszakban, az akkori Fidesz-kormány alatt megszülettek azok a döntések, amelyek garantálták, hogy a vasmű állami tulajdonban maradjon, és a Dunaferr egyetlen dolgozóját se kelljen elbocsátani. 2004-ben azonban a szocialista kormány a Dunaferr privatizációja mellett döntött. Miután pedig a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt veszteséges lett a gyár, a tulajdonosok a leépítés irányát választották a fejlesztések helyett, így 2004 és 2010 között megközelítőleg négyszáz emberrel csökkent a foglalkoztatottak száma.

A Fidesz-kormány azonban működésének kezdete óta folyamatos segítséget nyújt a Dunaferrnek a korábbi veszteséges működés miatt bekövetkező foglalkoztatási problémák kezeléséhez. Miután az ISD Dunaferr Zrt. 2013 őszén jelezte 890 alkalmazott elbocsátására vonatkozó szándékát, 2013 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával az OFA Nonprofit Kft. közreműködésével elindult az „Újrakezdés” munkaerőpiaci program, amelynek kedvezményezettje a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány volt. 2016-ban emellett elindult a Senior-alprogram, amelynek célja a Dunaferr társaságcsoportnál közel öt éve tartó létszámcsökkentési folyamat megszüntetése.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően az ISD Dunaferr Zrt. valamennyi társaságcsoportja vonatkozásában visszavonta a csoportos létszámcsökkentési bejelentését. Ez az eset is egy pozitív példája annak, hogy a kormányzat, a cégvezetés és a munkavállalói érdekképviseleti szervek jó együttműködésének és a helyi összefogásnak köszönhetően a Dunaferr meg tudja tartani minden egyes munkavállalóját, akik ott dolgozni akarnak.

A vállalatnál ezzel párhuzamosan az új fejlesztések újra lendületet kaptak, jelentős reorganizációs programot indítottak el, amelynek eredményeként 2015-ben már nyereséges volt a társaságcsoport. A vállalat fejlesztései mellett a kormány a dunaújvárosi gazdaságfejlesztést 2020-ig továbbra is támogatja. A cél, hogy egy modern ipari várossá váljon Dunaújváros, ahol polgári életminőség érhető el az itt élő emberek számára.

A bérek emelésére vonatkozó felvetéseire reagálva ismételten hangsúlyozom, hogy a Dunaferr jelenleg magánkézben van, így a kormánynak nincs joga közvetlenül beavatkozni a cég bérmeghatározási rendszerébe, illetve a munkahelyi szintű bérvitákba. A munka törvénykönyve a kormánynak kizárólag a minimálbér, illetve a garantált bérminimum megállapítására ad felhatalmazást, ami ‑ amint ön is tudja ‑ az elmúlt években soha nem látott mértékben került megemelésre, főként a 2017-es és 2018-as évet figyelembe véve, ahol soha nem látott mértékű százalékos emelés fog bekövetkezni és következett be a minimálbér és a garantált bérminimum tekintetében.

Mint ön is tudja, a kormány nem magyarázkodik és ígérget, hanem valóban elkötelezett, és mindent megtesz a Dunaferr további működésének biztosítása és az ott dolgozó munkavállalók munkahelyének megőrzése érdekében. Köszönöm a figyelmüket és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai