Készült: 2020.07.08.14:28:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 154. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, sokszor beszélgettünk és sokszor tette fel azt a kérdést, amit most kérdésként megfogalmazott, vagy sokszor próbálta megfogalmazni azt a kérdést és sugallni azt a helyzetet, hogy az önök idejében a minimálbér reálértékben többet ért, mint a mostani időszakban.

Szeretném elmondani önnek, hogy önnek most sincs igaza, ahogy az elmúlt időszakban is számtalanszor bebizonyosodott, hogy sok-sok állítása nem felel meg a valóságnak, ugyanis az önök idejében is a minimálbér egy bizonyos része fölött adót kellett fizetni a minimálbért kapó személyeknek. Tehát nem igaz az, amit többször is állított, hogy a minimálbért önök nem adóztatták meg.

Az viszont igaz, hogy az önök felelőtlen gazdaságpolitikájának köszönhető volt az, hogy 2002 és 2010 között az államadósság elszabadult, hogy volt olyan év, amikor a reálkeresetek körülbelül 7 százalékkal csökkentek. Az önök idejében volt az az időszak, amikor a 13. havi nyugdíjat elvették a nyugdíjasoktól, vagy éppen a 13. havi jövedelmet, fizetést vették el a dolgozóktól.

Az is tény, hogy most a reálbér nagyobb mértékben emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is, mint az önök idejében. Természetesen akkor, amikor annak a hibának és annak a felelőtlen gazdaságpolitikának a kijavítását kellett végezni 2010 után jó néhány éven keresztül, amit az önök elhibázott gazdaságpolitikája okozott, nem lehetett minden esetben rögtön olyan teljesítményt és olyan béreket a minimálbér esetében is megállapítani, amit a magyar emberek megérdemeltek volna. Miután azonban a gazdaság lehetővé tette, hogy a bérek emelkedjenek, így a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentős mértékben emelkedhetett, abban a pillanatban a kormányzat a lehetőségeihez mérten lépett.

A következő részt majd a következő egy percben, a viszonválaszban szeretném elmondani. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai