Készült: 2020.09.23.21:37:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 196. felszólalás
Felszólaló Járvás István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy figyelemmel hallgattam Bauer képviselőtársam hozzászólását a földtörvénycsomaghoz, és megmondom őszintén, hosszú ideje gondolkodom azon, hogy valójában - és ez többször visszatért - abban igaza van, hogy ha megnyitjuk a földpiacot a külföldiek előtt is, akkor növekszik a föld ára, és valójában tőke jön be a gazdaságba úgy összességében. De így mint egyéni magángazdálkodó, nem érzem ezt a tőkebejövetelt, mert a szomszédom el fogja adni a földet a külföldinek, a külföldi meg fogja vásárolni, és ott fog gazdálkodni. Csak azt nem értem, hogy ettől nekem hogyan lesz több tőkém.

Azt tudom, hogy a szomszédnak, aki eladta a földet, lesz valamennyi pénze, és azt a gazdaság más területére elviszi, de összességében én ebből nem érzek semmit, legfeljebb azt érzem, hogy még nem vagyok kellően megerősödve, és egy nagyon erős versenytársam lesz. Ezt viszont biztosan tudom, ezt fogja jelenteni.

Az, hogy valójában mennyi tőke kell a mai magyar mezőgazdaságban: ennyi kell, amennyi van, kevesebb kell vagy több kell, ezen el lehet gondolkodni, de én úgy látom, hogy évről évre vagy rendszeresen túltermelés van. Ha ezt az évet végignézzük, majdnem mindenből túltermelés van: kukoricából is van, búzából is... (Dr. Kis Zoltán: De nincs állatállomány!)... paradicsomból is van esetleg (Francz Rezső: Most bújt ki a szög a zsákból!), hagymából is van, almából is van, tehát van túltermelés. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban.)

Mondja képviselőtársam, hogy kevés az állatállomány, és ha bőrbe csomagoljuk, akkor bőrból van túltermelés, mert az is elő szokott fordulni, nem kell messzire visszamenni az időben (Dr. Kis Zoltán: Fel kell dolgozni!), hogy a sertés ára 150 forintra vagy az alá ment le. Már ma is megy lefelé, biztos, hogy ismered, biztos, hogy tudod, tehát úgy látom, hogy a mai magyar mezőgazdaságnak inkább több piac kellene először, és azután kellene tőke.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai