Készült: 2020.09.21.22:28:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2001.09.27.), 22. felszólalás
Felszólaló Járvás István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Különös tekintettel arra, hogy én Kis Zoltán képviselő úr véleményét mindig figyelemmel kísérem, igaz, hogy személyesen is megszólított, de erre most nem kívánok különösebben reagálni. Azt azért szeretném elmondani, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban, '94-98 között ön mint államtitkár is sokszor utalt véleménynyilvánításában arra, hogy Magyarországon, ha földet adnak el, amely az ön akkori véleménye szerint akár egymillió hektár is lehet, ez milyen jó dolog a magyar mezőgazdaság számára, hiszen tőke jön be Magyarországra. Igaz, hogy tőke jön be, de ha az én szomszédom eladja a földet, attól még nekem nem lesz több tőkém, kedves államtitkár úr, sem a magyar mezőgazdaságnak, legfeljebb egy külföldi versenytársam lesz a szomszédomban. Tehát a föld eladásával a tőke bejövetele a magyar mezőgazdaság számára azért nem működik így egyáltalán, nem is beszélve arról, hogy aki eladja a földet, egyébként sem akar gazdálkodni.

Ami pedig azt jelenti, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a mezőgazdasági vállalkozók, akiknek földje van, és az eszközei a szövetkezetben vagy részvénytársaságban vannak, egyre kilátástalanabb helyzet, hiszen a részleges átalakulással, amelynek jogi lehetőségét önök teremtették meg, az ön államtitkársága alatt, ez azt jelenti, hogy a részleges átalakuláskor nem kell kifizetni a szövetkezeti tagokat, hanem visszahagynak, és minden részvénytársasági tag is egyébként szövetkezeti tag is, és a részvénytársaságba átment emberek számolják fel most a szövetkezetet, és így lehet az a szám igaz, amelyet ön mondott, hogy csak 10 százalék olyan szövetkezet van, amely nincs felszámolás alatt.

Igen, önök hoztak erre egy törvényi hátteret, és e törvényi háttérre egy forgatókönyvet készített a MOSZ, amely ezt terjeszti a termelőszövetkezeteken keresztül, és megvannak Szolnok megyében is ennek az összekötői, akik ezt a módszert beültetik, illetve megvalósítják. Tehát ez az a rendszer, amelyet önök felállítottak (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az elmúlt időszakban, és ez ide vezetett, hogy ma már nincs szövetkezet. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai