Készült: 2020.09.20.17:26:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2001.09.27.), 12. felszólalás
Felszólaló Járvás István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JÁRVÁS ISTVÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Meg kell mondanom, hogy nagyon megragadott Nagy Sándornak a több mint tízperces beszéde, és annak az első gondolatához szeretnék hozzászólni. Az első gondolata, amellyel a beszédét felvezette, az volt, hogy idézett egy falusi fórumból, ahol valaki azt mondta neki, hogy megkapta a földjét, de elvesztette a kenyerét.

Én azt hiszem, hogy mintegy tíz éve vagyunk tanúi annak a gondolatnak, amelyet Nagy Sándor mondott, és ez jellemzi a Szocialista Pártot is, minden megnyilatkozásában, mindig azt sulykolja a vidéknek, a falunak, hogy a mezőgazdaságból nem lehet megélni. (Közbeszólás az MSZP soraiban: Miért? Meg lehet?) Ez egy nagyon nagy üzleti fogás, nagyon jól kigondolt gondolat, hiszen most is azt mondta a frakcióvezető úr, hogy nem lehet jól megélni, ezt a gondolatot sugallja. Ez egyébként nem igaz. Hogy miért teszik ezt?

Elsősorban azért teszik, hogy minél jobban leszorítsák a földnek az árát, minél jobban leszorítsák az üzletrészeknek az árát, erre törvényt is hoztak önök, uraim, törvényt hoztak az elmúlt ciklusban, amely lehetővé tette azt a helyzetet, amely kialakult mára, hogy 10-15 százalékért veszik meg az üzletrészeket. Ez azért fontos, mert a föld megműveléséhez, akármilyen hihetetlen egyeseknek, eszköz is kell, és ezt az eszközállományt kívánják leértékelni, ezt kívánják folyamatosan degradálni, hiszen tudják, hogy akik megszerzik az eszközt, az épületeket, az infrastruktúrát, a szállítót, azok fognak földet használni, bármilyen hihetetlen ez. És ez független attól, hogy aki az eszközt megszerzi, az vidéken él vagy városban lesz, és ezért volt önöknek érdekük az, hogy részvénytársaságokat alakítsanak, a szövetkezeteket részleges átalakulással részvénytársaságok felé vigyék, mert ez, kérem szépen, az eszközök birtoklását jelenti, és ez független attól, hogy ki melyik párthoz tartozik. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai