Készült: 2020.09.19.14:36:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2009.03.16.), 55. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  55  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2009. március 10-én, a múlt kedden moszkvai látogatása során újabb átláthatatlan tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlat gázvezeték felgyorsításának lehetőségeiről. A hírek szerint 2008. február 28-án már megkötött, a Déli Áramlat vezetékről szóló keretmegállapodás után egy újabb megállapodásra került aláírás Moszkvában, megint csak a Magyar Országgyűlés előzetes tájékoztatása és értelemszerűen jóváhagyása nélkül.

Talán meglepő, hogy önhöz intézem, pénzügyminiszter úr, az interpellációt, de sajnos a kormányzatban uralkodó teljes káosznak köszönhetően ez volt a legkézenfekvőbb megoldás.

Gondolom, képviselőtársaim emlékeznek arra, hogy a keretmegállapodás tavalyi aláírása előtt összehívott közös bizottsági ülésen ön volt az egyetlen tájékozott személy ebben a kérdésben a csöndben üldögélő külügyminiszter asszony és a témáért elméletileg felelős gazdasági miniszter mellett.

S ha már a tájékozottságról van szó, felhívnám a figyelmet arra, hogy az energiaügyekért felelős miniszter, Molnár Csaba az európai ügyek bizottságának 2009. március 3-ai ülésén a projektet magánberuházásnak, egész konkrétan kizárólag a Gazprom üzletének titulálta. Ahhoz képest, hogy Magyarország energiabiztonságáról van szó, ez egy meglehetősen sajátos és felelőtlen szemlélet.

Tisztelt Miniszter Úr! A Fidesz felháborítónak tartja, hogy a Déli Áramlattal kapcsolatos lépéseket Gyurcsány Ferenc a parlament megkerülésével teszi, az azzal kapcsolatos megállapodásokat az Országgyűlés beavatása nélkül köti. Míg a Nabucco-gázvezeték ügye, amely valóban magáncégekről szól, államközi szerződés keretében az Országgyűlés elé fog kerülni, addig a Déli Áramlatot, amely állami cégek között köttetik, megpróbálják társasági és magánszerződések révén kivonni a parlamenti kontroll alól. Ez elfogadhatatlan. Ezért a Fidesz felszólítja a kormányt, hogy a megállapodást terjessze a parlament elé oly módon, hogy arról a Ház dönthessen, vagyis nem egy utólagos bizottsági tájékoztatást, hanem egy érdemi döntés lehetőségét várjuk el.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem: be kívánják-e s mikor vonni a Magyar Országgyűlést a beruházás megvalósításának folyamatába, és mikor kívánják nyilvánosságra hozni a most aláírt megállapodást? Miniszter úr, várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  55  Következő    Ülésnap adatai