Készült: 2020.09.22.22:36:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

190. ülésnap (2009.02.23.), 32. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Göncz Kinga külügyminiszter asszony február 17-én az új szlovák kollégájával történt tárgyalás után a következőket nyilatkozta: "Érdemes lenne felülvizsgálni az Országgyűlés határozatát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ügyében." Nyilatkozatát a magyar politikai spektrum egésze által támogatott fórumról úgy tette meg, hogy a kérdésről előzetesen nem konzultált sem az Országgyűlés pártjaival, vezetőivel, sem a határon túli magyar szervezetekkel. Ez minden tekintetben, képviselőtársaim, botrányosnak tekinthető.

Ezzel a meggondolatlan cselekedetével miniszter asszony valójában nem tett mást, mint a Magyar Köztársaság külügyminisztereként gyengítette a Magyar Országgyűlés tárgyalási pozícióját, valamint - nem először - lejáratta hazánk diplomáciai integritását, hitelességét. Éppen akkor, amikor a kormányfő, a köztársasági elnök, a házelnök tárgyalásai nyomán a parlamenti bizottságok tárgyalásai is éppen zajlanak.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztában van-e a miniszter asszony azzal, hogy a KMKF-ről szóló országgyűlési határozati javaslatot a magyar parlament szinte egyöntetűen támogatta, s hogy a KMKF élvezi az összes határon túli magyar legitim szervezet támogatását? Tisztában van-e azzal, hogy az anyaországgal történő kapcsolattartás a határon túli magyarok alapvető joga, s így a KMKF működésével összefüggő szlovák kifogások pusztán politikai jellegűek, hiszen a fórum a nemzetközi joggal tökéletes összhangban működik? Tisztában van-e azzal, hogy a KMKF intézményét Szili Katalin házelnök asszony és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megvédte a szlovák házelnökkel és miniszterelnökkel folytatott tárgyalásokon, és tudtommal nem változott a magyar hivatalos álláspont e kérdésben - vagy mégis? Tisztában van-e a miniszter asszony azzal, hogy február 25-én a külügyi és határon túli magyarok bizottsága találkozik a szlovák partnerbizottsággal, ahol a téma hangsúlyosan fog szerepelni? Tisztában van-e azzal, hogy a miniszteri nyilatkozatot a szlovák bizottsági tagok előreláthatólag lobogtatni fogják?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai