Készült: 2021.05.15.15:48:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

77. ülésnap, 1. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Felszólalás oka Az ülésnap megnyitása
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 5:05

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Köszöntöm a jelen lévő képviselőket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának 14. ülésnapját megnyitom. Tájékoztatom önöket, hogy az ülés vezetésében Móring József Attila és Göndör István jegyző urak lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Agata Zajega asszonyt, a Lengyel Köztársaság ideiglenes ügyvivőjét. (Agata Zajega feláll a díszpáholyban. - Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! 2007-ben a Magyar Országgyűlés március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Néhány nappal később a lengyel szejm is hasonló határozatot hozott. Egy évvel korábban a magyar köztársasági elnök és a lengyel államfő Győrben ezen a napon avatta az első köztéri magyar-lengyel barátság emlékművet, és ekkor tartották a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok találkozóját is. Az államfők a történelmi sorsközösséget, a két nép szabadságért folytatott évszázados küzdelmét hangoztatták az emlékmű előtt, amely két egymásba fonódó tölgyfa jelképében jeleníti meg a két nemzetet.

A két nép már-már legendás barátsága évszázadok óta létező valóság, szoros kapocs, amely nemcsak a jelképes diplomáciai vagy dinasztikus kapcsolatokban, történelmi hagyományokban létezik, hanem, ahogyan ez többször bebizonyosodott, azonnali, konkrét segítségnyújtásban is megmutatkozott. Gondoljunk csak az 1848-49-es szabadságharcra, amelyben tényleges katonai segítséget kaptunk szabadságszerető lengyel barátainktól. A hős tábornokot, Bem Józsefet azóta is szeretett Bem apóként tiszteljük. Vagy emlékezzünk a második világháborúra, amikor több ezer lengyel katonai és polgári menekült talált ideiglenes otthonra hazánkban.

Népeink barátságát párhuzamos történelmi események övezik, s ezekben tükröződnek azok az értékek, amelyeket követni igyekszünk. Ezek a szabadság és függetlenség, a szolidaritás és a kulturális értékek. Az 1956-os magyar forradalom a lengyel munkásfelkelések támogatásával kezdődött, és a forradalmi jelképként választott Bem József szobra alól indult. A szocialista rendszer kereteit feszegető politikai lépéseket és a rendszerváltást eredményező ellenzéki megmozdulásokat is kölcsönös szolidaritás övezte a két nép részéről.

Hivatalos kapcsolatok kötnek össze bennünket a visegrádi együttműködésben, a NATO-ban és az Európai Unióban is. Idén, ismét szép történelmi párhuzamként, országaink látják el az Európai Unióban a soros elnökség feladatait. De a hagyományos barátság ápolásához nem kellenek nemzetközi szervezetek, államközi megállapodások. Ezek az érzelmek ott élnek a két nép lelkében, megmásíthatatlanul és kitörölhetetlenül. Köszöntsük szeretettel és tisztelettel lengyel barátainkat ezen a szép tavaszi napon. (Taps.)

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Magyarország Alaptörvénye címmel Ágh Péter és képviselőtársai, Fidesz, valamint Aradszki András és képviselőtársai, KDNP, által előterjesztett törvényjavaslat, továbbá a Magyar Köztársaság Alkotmánya címmel Szili Katalin független képviselő által előterjesztett törvényjavaslat együttes általános vitájának folytatása. A törvényjavaslatokat a T/2627. és T/2628. számokon kapták kézhez a képviselők. Az elfogadott napirend szerint a mai napon a képviselői felszólalások következnek a rendelkezésre álló időkeretben.

Tisztelt Országgyűlés! Emlékeztetem önöket, hogy hétfőn az Országgyűlés az előterjesztések 40 órás időkeretben történő tárgyalásáról döntött. Ebből ma összesen 12 órát tudnak a frakciók felhasználni. Felkérem Móring József Attila jegyző urat, hogy ismertesse a mai napi időkeret felosztását.

Felszólalások:  <<  1  >>    Ülésnap adatai