Készült: 2019.10.21.00:56:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

272. ülésnap (2005.11.28.), 366. felszólalás
Felszólaló Czerván György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  366  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság tagjaként az előttünk fekvő szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot elsősorban a mezőgazdasági szövetkezetek nézőpontjából kívánom véleményezni.

A kormányzat 2003-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2005. év végéig új törvényt alkot a szövetkezetekről. Ennek az ígéretének több más fontos agrártörvény egyidejű benyújtásával látszólag eleget tett. Bár ne tette volna, hiszen ez az előterjesztés több sebből vérzik, még módosításokkal sem javítható! Egy dolgot lehet vele kezdeni: visszaadni, és az új kormányra hagyni a munka elvégzését.

Tisztelt Ház! Mielőtt elfogultsággal vádolnának, itt van a kezemben három szervezet véleménye az előterjesztésről. Mindhárom vélemény, igaz, különböző okok miatt, de elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. Ez a három szervezet egyébként a Hangya Együttműködés, a Magosz, illetve a MOSZ.

Idézek: “Arra kérjük a mezőgazdasági bizottság valamennyi tagját és az őket delegáló pártokat, hogy szíveskedjenek megakadályozni a beterjesztett szövetkezeti törvény módosítását, annak rendkívül sokféle, szövetkezetellenes, az európai szövetkezeti normákat durván megsértő tartalma miatt.ö Ezt mondja a Hangya Együttműködés.

A következő idézet: “Az előterjesztő a szövetkezetekről és a gazdasági társaságokról szóló törvény sajátos elegyét alkotta meg. A tervezet a klasszikus szövetkezeti elvek és a magyar gazdaságban részt vevők érdekeinek szempontjai szerint átdolgozásra szorul, így a jelen állapotában nem támogatható.ö Ezt mondja a Magosz.

A következő idézet: “Az Országos Szövetkezeti Tanács tagszervezetei különböző okokból elutasították a tervezetet. Elfogadhatatlannak, a szövetkezeti stabilitást súlyosan veszélyeztetőnek minősítette az elképzeléseket.ö Ez volt a MOSZ véleménye.

Mindezek alapján Kiss Péter kancelláriaminiszter expozéjában tett állításai, miszerint széles társadalmi egyeztetés eredménye az előttünk fekvő tervezet, továbbá figyelembe veszi a nemzetközi elvárásokat, valamint a szövetkezeteket jól elhatárolja a gazdasági társaságoktól, finoman szólva nem állják meg a helyüket. Az már csak hab a tortán, hogy 2007. december 31-éig három, illetve egyesek szerint három, szerintem legalább öt törvény szabályozná - ha szabályozná - a szövetkezeteket, így az 1992. évi I. törvény, a 1996. évi XXXII. törvény, az 1992. évi II. törvény, a 2000. évi CXLI. törvény, a 2003. évi CV. törvény, illetve elfogadása esetén az új szövetkezeti törvény. Ez aztán a jogbiztonság!

 

(22.40)

 

Tisztelt Képviselőtársaim! Beszéljünk a lényegről! Számomra egyértelmű, hogy nem egy új szövetkezeti törvény megalkotásának égető vágya vezette a kormányt az előterjesztés benyújtásakor. Valamilyen csoda folytán eszükbe jutott a 2002-es választás 619 ígéretének egyike, amelyet a “Virágzó mezőgazdaság és vidékö című fejezetben fogalmaztak meg. Így hangzott: “Megkülönböztetés nélkül megvásároljuk az alanyi jogú üzletrész-tulajdonosok üzletrészét, orvosoljuk az elmúlt években elkövetett súlyos igazságtalanságokat.ö Ez az ígéret nem volt más, mint rálicitálás a polgári kormány által megkezdett, a külsősök, illetve a nyugdíjas tagok üzletrészének állam által történő felvásárlására. Csak közben meggondolták magukat, és a kifizetés helyett egyszerűen át akarják keresztelni az üzletrészt részjeggyé, illetve átalakított befektetői részjeggyé. Elfogyott talán a pénz? Mégsem dübörög a gazdaság?

Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a különbség az átalakított befektetői részjegy és az üzletrész között? Nem jogi értelemben, hanem közgazdasági tartalom szempontjából. Gyakorlatilag semmi. Ami pedig a befektetői részjeggyé alakítást illeti, azonnal megjelenik a tőkekivonás, az instabilitás lehetősége. A mezőgazdaságból tőkét kivonni? Hát nem az ellenkezőjét kellene támogatni? Így akarják megoldani, megúszni az üzletrész kérdését? Ne tegyék ezt, tisztelt kormány, kormánypárti képviselők! Teljesítsék a választási ígéreteiket, és fizessék ki a tulajdonosoknak az üzletrészük ellenértékét!

Ami pedig a szövetkezetekről szóló törvénytervezetet illeti, vonják vissza, hiszen ezt az előterjesztést még módosításokkal sem lehet használható formába önteni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  366  Következő    Ülésnap adatai