Készült: 2020.09.24.07:38:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2009.06.22.), 56. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:59


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz, Bács-Kiskun megye, 2. vk.): Tisztelt Miniszter Úr! Nem először, de remélhetőleg utoljára fordul elő, hogy az egészségügyben éppen az ellenkezője történik annak, mint amit ön mond. A kórházvezetőket a minap sokkolta a hír, amely szerint ezentúl minden eddiginél kevesebb pénzből kellene gazdálkodniuk, gyógyítaniuk.

Pedig három hónappal ezelőtt ön még diadalmasan azt jelentette be, hogy megszűnik a teljesítményvolumen-korlát az egészségügyben. A volumenkorlátnál minden egyes kórház számára meghatározták, hogy mekkora összegre kap finanszírozást, azaz mennyi beteget láthat el. Ha a kórház ennél többet gyógyított, ezért az OEP egyetlen fillért sem fizetett. Az új rendszerben az intézmények tavalyi teljesítményének már csak 70 százalékát fizetik ki teljes díjként, a fennmaradó 30 százalékot egy úgynevezett lebegtetett pontérték alapján osztják ki.

Nos, ön nemcsak a pontértéket, de a valós adatokat is sokáig lebegtette, miniszter úr, most azonban már nem titkolhatók el többé a számok. Feketén-fehéren kiderült: a volumenkorlát nem szűnt meg, csak átalakult. A helyzet annál is rosszabb, mint arra számítani lehetett az első adatok szerint: a 70 százalékos teljesítmény felett a 150 ezer forintos teljesítménypontnak jóval kevesebb mint a felét fizetnék csak ki. Hogy mit jelent mindez? A szakma szerint újabb, körülbelül 10 százalékos forráskivonást. A kisebb városi kórházakat ezzel szinte azonnal padlóra küldik; a már most is adóssággal küzdő intézményeket, amelyek kevesebb esetszámot tudnak elszámolni, csődbe juttatják.

Mit tehet egy kórházigazgató ilyen helyzetben? Elbocsátásokról már szó sem lehet, hiszen így is jó néhány szakmában kritikus a létszámhiány. Szóba jöhetne még a fejlesztések, karbantartások elhalasztása, de sok intézménynél már ezen rég túl vannak. Marad a kezelések elhalasztása, a várólisták felduzzasztása, vagy egyes gyógyító eljárások fizetőssé tétele, azaz fizessen vagy várakozzon még többet a beteg.

A Kórházszövetség szerint a jelenlegi pénzből nem lehet elfogadható színvonalon működtetni a kórházakat. Jelezték azt is, hogy az új finanszírozás miatt bekövetkező csődökért a kórházvezetők, sem az egészségügyi dolgozók nem vállalnak már felelősséget.

Tisztelt Miniszter Úr! Úgy gondolom, a felelősség azt terheli, aki többletforrásokról beszél, miközben pénzt vesz el az egészségügyből. Azt terheli, aki a volumenkorlát eltörléséről beszél, miközben még súlyosabb helyzetet teremt az évek óta mostohán kezelt ágazatban.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem: ténylegesen mekkora pénzt vesznek el az új finanszírozással a kórházi ellátórendszerből? Hogyan kívánja megelőzni a várható csődhullámot? Egyáltalán, miniszter úr, érez-e személyes felelősséget a kialakult helyzetért?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai