Készült: 2020.09.19.18:17:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap (2008.12.01.), 351. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  351  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz, Bács-Kiskun megye 2. vk.): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A 85. számon szereplő módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni; ez egészen a vége előtt van, az utolsó előtti. Ez az egészségfejlesztési törvénynek az 1. számú mellékletében tartalmaz módosítást, amelynek a lényege az, hogy két olyan, aktív ágyszámait elvesztett, illetve részben megszüntetett intézménynek állítaná vissza az eredeti, a törvényjavaslat előtti állapotnak megfelelő részét, mint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, illetve a Budai Gyermekkórház.

Képviselőtársaim! Elsősorban az OPNI-ról szeretnék most beszélni. Azt gondolom, hogy ennek az intézetnek a megszüntetése súlyos hiba volt. Az érvrendszer egyébként az intézménynek helyet adó épületről szólt egész végig, és mint tudjuk, egy intézmény megszüntetésének az épület önmagában, vagy annak a gazdaságos vagy nem gazdaságos volta nem lehet az oka. Hiszen ezzel együtt nemcsak az épületből került ki ez az ellátás, hanem maga az a műhely, az a szellemi műhely, amely ott létrejött, és az a munkaközösség, az a kollektíva, amely egyébként Európa-szerte elismert és ismert teljesítményeket tudhat magáénak, az is megszűnt.

(23.20)

Arra próbálunk javaslatot tenni képviselőtársaimmal, hogy először tegyük lehetővé - ez egy jelzés és egyébként egy járható út is, amit mi választottunk -, tegyük lehetővé azt, hogy a szükséges kapacitásokat egy ilyen nevű intézmény, egyébként országos intézmény visszakapja. Második lépésben pedig keressünk akkor otthont ennek az intézménynek, ha az a hely, ahol eddig működött, és az az intézmény, amit egyébként az adományozók tudomásunk szerint ilyen céllal adományoztak az egészségügy számára; ha önök úgy ítélik meg, hogy ez annyira gazdaságtalan és annyira nem működtethető, akkor valahol máshol keressen a kormányzat, keressen a Magyar Országgyűlés egy helyet, ahol újra föl lehet építeni ezt a magyar társadalom számára szükséges, szakmai szempontból jól működő és megalapozott intézményt. Esetleg még talán nem késő visszacsábítani azt a szakmai gárdát, aki képes azokat a betegeket, azokat az embereket ellátni, akiknek erre szüksége van. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy azt a nemzeti vagyont, azt a nemzeti kincset, ami az ott lévő kartonokban van, azoknak pedig a megfelelő és méltó gondozása az én álláspontom és véleményem szerint ezen intézményen belül egy külön elkülönített helyen, egy külön elkülönített részen lenne.

Kérem, fontolják meg ezt a javaslatot, sohasem késő helyrehozni az elkövetett hibákat, és ahogy szokták mondani, a rosszul gombolt mellényt újra kell gombolni. Ez egy olyan része a magyar egészségügynek, ami nyilvánvaló, hogy újragombolásra megérett, ez szükséges. Önök előtt a lehetőség, a módosító javaslat elfogadásával megnyílhat az út ebbe az irányba. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  351  Következő    Ülésnap adatai