Készült: 2020.09.22.23:43:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2008.11.19.), 58. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz, Bács-Kiskun megye, 2. vk.): Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselőtársaim, ott folytatnám, ahol Puskás Tivadar abbahagyta. A várólistákkal kapcsolatban tényleg jó lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy Magyarországon a várólisták azért alakultak ki, mert a magyar egészségügyi ellátórendszernek nincsen meg a szükséges képessége arra, nincsen megfelelő számú műtő, megfelelő számú szakorvos, megfelelő számú eszköz arra, hogy elvégezzék ezeket a beavatkozásokat, az téved. A magyar egészségügyi ellátórendszer ez képes. Nemes egyszerűséggel az Egészségbiztosítási Pénztár, a magyar költségvetés végső soron, a Magyar Országgyűlés nem hajlandó elegendő forrást biztosítani arra, hogy ezeket a beavatkozásokat elvégezzék. Tehát ez a magyar várólista lényege.

Az a várólista lényege, hogy megtakarításokat eszközöljünk a kasszában. Ez a tavalyi évben sikerült is. Még tán idén is sikerülni fog. Nem tudom, majd meglátjuk, hogy milyen lesz a vége a folyamatnak. De még egyszer mondom, ennek semmi köze az ellátórendszer képességeihez, és semmi köze a megbetegedésekhez. Léteznek, elméletileg léteznek olyan várólisták - zárójelbe tegyük: elméletileg, mert a világon nagyon sok helyen ugyanilyen célból használják a várólistát -, elméletileg létezik olyan, hogy egy adott területen egy adott időszakban fölszaporodnak annyira a betegek, hogy egy, esetleg két hónapot várniuk kell a beavatkozás elvégzésére.

(10.50)

Ilyen volt egyébként Magyarországon az ezt megelőző időben. De olyan nem volt, hogy éveket kellett volna várni egy csípőprotézisre, képviselőtársaim. Ilyen nem volt! Ezt a rendszer képes volt akkoriban kezelni.

Az Európai Unióban a szabályozást... - én magam is részese vagyok annak a teamnek, amely ezt készíti. Pontosan azt akarjuk elérni, hogy az ilyen költségmegtakarítási szemlélettel vezényelt várólisták megszűnjenek az Unióban, és ennek az a módja, ha az adott ország biztosítójának, nem a részleteit, azt önök szeretnék, ha így lenne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az egészét vállalnia kelljen az adott ország biztosításának. És akkor nem lesz ilyen típusú várólista Európában, és ez szolgálja az emberek érdekét. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai