Készült: 2020.02.20.09:20:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 70. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném megköszönni Szabó Zoltánnak, hogy figyelte a felszólalásomat, és reagált rá. Igaz, hogy a két percből 1 perc 55 másodpercet a személyemmel és egyéb dolgokkal foglalkozott, és csak két érdemi megjegyzést tett.

Az egyik az, hogy bevallotta - és ezt nagyon tisztelem önben -, hogy nem lesz adócsökkentés ezekkel az adótörvény-javaslatokkal. Viszont van egy kis probléma, képviselő úr. Mert ezek szerint a kormányzati kommunikáció vétett, mert mind a pénzügyminiszter, mind pedig a miniszterelnök úr maga mondta itt a parlamentben, hogy az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentése történik meg, ha elfogadja az Országgyűlés ezt az adótörvény-javaslatot. Tehát itt óriási félreértés van. Egyezik a véleményünk: nincs adócsökkentés ezzel az adótörvény-javaslattal. Bár hozzáteszem, a törvény általános indokolásában és a mellékelt pénzügyminisztériumi elemzésben célként egyértelműen ez van meghatározva, hogy ezt szeretnék elérni, hogy versenyképesebbé váljanak a vállalkozások, és maguk a családok is a nagyobb jövedelemmel Magyarországon.

A másik pedig: igenis problémának látom, hogy nincs a háttérben költségvetés, és nem látjuk a költségvetés főszámait. Nem tudom, hogy ön, amikor polgármester volt, hogyan tervezte meg, mondjuk, az önkormányzat költségvetését; mi Mezőkövesden úgy csináljuk, hogy leülünk, és megnézzük, mennyi bevétel várható, azzal mit és hogyan szeretnénk változtatni, és megnézzük, hogy miket szeretnénk elérni a kiadási oldalon. És ha hiszi, ha nem, a kettő, lényegében az adóbevételi tervek és a költségvetés együtt készül el.

Engem megdöbbent, hogy önnek természetes az, hogy ebben az országban a 2010. évi költségvetés nem így fog készülni; hanem kvázi lesz egy elfogadott adótörvény-javaslat, aztán vagy lesz költségvetés, vagy nem lesz költségvetés. Ebből jönnek ki a hülyeségek, hogy úgy mondjam, és ebből jön ki az, hogy egy költségvetésnél nem lehet majd a főszámokat tartani.

Erre a veszélyre hívtam fel a figyelmet, és most is állítom, hogy ennek az adótörvénynek az egyik legnagyobb hibája ez. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai