Készült: 2020.02.19.08:24:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 136-138. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  136 - 138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Szeretném jelezni, nem értünk egyet azzal, hogy sorozatban kormánypárti képviselők kapják meg két percre a szót. Egyébként is a kormánypárti képviselőknek kétszer annyi idejük van.

ELNÖK: Képviselő úr, ismerkedjen meg a Házszabállyal, amely előírja, hogy az ülésvezetést nem lehet kritizálni - ez az egyik.

A másik: elmondok egy konkrét példát. Ha egy MSZP-s képviselő kér szót két percre, majd utána öt fideszes, akkor nyilvánvalóan mind az öt fideszes az előtte szóló MSZP-sre kíván reagálni. A kétperces felszólalásnak az a lényege, hogy reagál. Nem egymásra akarnak reagálni, hanem az előtte szóló MSZP-sre. Meggyőződésem szerint ezért az a logikus, ha sorrendet követünk.

50 másodpercet kérek majd a Fidesz idejéhez hozzáadni.

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, hogy elnök úr az érveim alátámasztotta. Akkor most már tételesen elmondhatom Kovács Tibornak, hogy én miben csökkenteném a kiadásokat. Csökkenteném az autópálya-építés tekintetében. Nem engedtem volna, hogy Magyarországon háromszor annyiért építsenek autópályákat, mint Európában átlagban (Kovács Tibor: Mint ahogy építette annak idején a Vegyépszer!), és nem engedtem volna, hogy álközbeszerzésekkel így vagy úgy eltüntessék az állami pénzeket, és jelentősen megemeljék az államadósságot. Lehet vigyorogni! Nem engedtem volna, hogy a MÁV hosszú éveken keresztül ilyen szervezetlenül gazdálkodjon. Ez nem gazdálkodás, hanem pazarlás. Ugyanezt tettem volna a BKV-val is. Nem engedtem volna, hogy az MVM-től egy trükkel, egy csalással 16 milliárd forint tűnjön el. Nem engedtem volna, hogy az állami vezetők az átlagjövedelem tízszeresét-hússzorosát keressék. Azt is felülvizsgáltuk volna, hogy a multicégeknek az egyedileg adott adókedvezmények az államnak, az országnak megtérülnek-e, hogy az alkalmazottak után fizetnek-e annyi járulékot és adót. Nem engedtem volna, Kovács úr, hogy annyi állami céget, háttérintézményt hozzanak létre, mint amennyit önök az elmúlt hét évben létrehoztak. Ha ezt összeadja, ez évente több mint ezermilliárd forint. Csak ennyiről van szó.

Ha önök hiteles gazdaságpolitikát csináltak volna - Gyurcsány Ferenc Őszödön elismerte, hogy nem ezt csináltak, hanem hazudoztak összevissza -, akkor az országnak nem kellene ilyen magas kamatfelárat fizetnie, Európában nem Magyarországon lenne a jegybanki alapkamat toronymagasan a legmagasabb, ami köztudott, hogy mit jelent az országnak, illetve a vállalkozásoknak és a lakosságnak. Ha Kovács úr ezeket összeadja, akkor rájön, hogy miből jönne össze egy jó költségvetési politika, és mi lenne az adócsökkentés egyik alapja.

A következő kétpercesben el fogom mondani a másikat is. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  136 - 138  Következő    Ülésnap adatai