Készült: 2020.02.20.00:58:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

213. ülésnap (2009.05.25.), 14. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Amint tudjuk, a Bajnai-kormány benyújtotta a második adótörvénycsomagját is. Ez az adótörvénycsomag igazából egy salátatörvény, amely eléggé átláthatatlanra, bonyolultra és ellentmondásosra sikeredett.

Valójában a problémákat csak felszínesen kapirgálja. Összességében: nem én mondom, hanem szakértők, szakszervezetek, kamarák mondják, hogy nehezíti a munkavállalók helyzetét, és nehezíti a vállalkozások helyzetét is.

Nem keresi a kiutat a válságból, nem növeli a versenyképességet, és nem teremt munkahelyet, ugyanakkor pedig növelni fogja az inflációt, és ami a legrosszabb, hogy bizonyítja ez az adótörvénycsomag kiszolgáltatottságunkat a Nemzetközi Valutaalapnak.

Az adótörvénycsomag elhibázott, és szellemében ugyanaz, mint az elődeié, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányé. Valójában azt jelenti, hogy a médiában beszéljünk adócsökkentésről, a valóságban azonban adóteher-átrendezésről, adónövelésről és összességében életszínvonal-romlásról van szó. Elhibázott, mert korai a 2010-ben hatályba lépő adótörvényt most a Ház elé hozni. Korai, hiszen a válságnak ki tudja, őszre még milyen hatása lesz az országban, és a jövő évi adótörvénynek a válságot is kellene kezelni.

(13.50)

Politikailag labilis ez az adótörvény azért, mert nincs mögötte költségvetés és valószínűleg nem is lesz, ugyanis az európai parlamenti választás beláthatatlan belpolitikai következményeket hozhat, négy éve például miniszterelnök-cseréhez vezetett. Most könnyen vezethet a ma még parlamentben meglévő MSZP-SZDSZ-többség felbomlásához, akik csak egytől félnek, éppen az új választásoktól.

Az új miniszter könnyedén átvette elődjei kommunikációját, azonnal arról beszél, hogy húsz éve nem látott adócsökkentés van az adótörvényekben. Én úgy gondolom, miniszter úr, hogy ön szakértő miniszterként nem fejtette ki az igazság teljes részletét, ezért engedje meg nekem, hogy segítsek önnek ebben.

Nézzük, mi a valóság! Önök az elmúlt húsz év legnagyobb nyugdíjcsökkentését hajtották végre ebben az évben azzal, hogy elvették a 13. havi nyugdíjat. Ez körülbelül 3 millió embert érint. Önök az elmúlt húsz év legnagyobb jövedelemcsökkentését hajtották végre a közszférában azzal, hogy elvették a közszférában dolgozók 13. havi juttatását. Ez körülbelül 700 ezer embert érint. Önök az elmúlt húsz év legnagyobb áfaemelését hajtották végre akkor, amikor 20-ról 25 százalékra emelték fel a áfa mértékét. Ez Magyarország minden polgárát érinti, azaz 10 millió embert. Önök az elmúlt tíz év legnagyobb jövedékiadó-emelését hajtották végre július 1-jén 5-6 százalékkal, január 1-jén pedig 9-10 százalékkal. Ezzel a legnagyobb mértékben emelték az üzemanyagok árát, és ki tudja, hogy ez milyen hatással lesz az inflációra. Egy biztos: ezáltal jelentősen emelkedni fognak az élelmiszer- és egyéb árak. Valójában ez is minden magyar embert érint hazánkban.

A vagyonadó bevezetése pedig, miniszter úr, az utóbbi ötven év legigazságtalanabb döntése lesz. Ezt újkori szocialista államosításnak nevezik az emberek, ugyanis az államosítás volt hasonló mértékben fájó és igazságtalan a magyar társadalomnak, mint amire most önök készülnek. Ráadásul, ha jól értem, már csak 200 ezer ingatlant érint, és mindössze 50 milliárd forint bevételről van szó. Miniszter úr, nem mondja komolyan, hogy ezt a cirkuszt megérte az ország előtt végigvinni és végigcsinálni!

Nézzük meg, összegezzük, hogy azok a döntések, amiket felsoroltam, valójában hány embert is érintenek! Kinek lesz jó majd ez az adótörvény? Kinek csökkenti majd az adóját? Beszéltem 3 millió nyugdíjasról, 700 ezer közszférában dolgozó emberről, akiknek egészen biztosan alacsonyabb lesz a jövedelmük, de beszélni kell a másfél millió minimálbéren vagy akörül élő emberről, akiknek ez az adótörvény semmiféle többletet nem hoz, ugyanakkor pedig az étkezési utalvány és az üdülési csekk elvételével, valamint a már említett áfa- és jövedékiadó-emeléssel az életük lényegesen drágulni fog. De beszélhetnék még az 568 ezer munkanélküliről és több mint 200 ezer olyan emberről, aki szociális támogatásból él.

Tisztelt miniszter úr, ez 6 millió ember! Ez az adótörvény 6 millió embernek egészen biztosan nem hoz jobbat. Kérdezem, akkor kiről beszél ön, amikor az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentéséről beszél. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai