Készült: 2020.02.23.11:58:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2009.04.27.), 235. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:10


Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Persze, nagyon fontos kérdés, hogy az áfakulcsátállásnál hogyan kell majd technikailag ezt megoldani, de szerintem van ettől sokkal fontosabb: miért is van szükség itt 20 százalékról 25 százalékra emelni az áfakulcsot?

(19.10)

Egy nagyon különleges vita ez, hiszen a Gyurcsány-kormány benyújtott egy adótörvény-javaslatot - Veres János pénzügyminiszter úr, és akkor még Keller László államtitkár volt, ő is egyetértett vele -, hogy legyen 20-ról 23 százalékra történő áfaemelés. Ha jól látom, az új pénzügyminiszternek és az új kormányzatnak összesen annyi ötlete van az áfával kapcsolatban, hogy emeljük meg még 2 százalékkal.

Miért van erre szükség? Szabó Lajos képviselőtársunk szépen elmondta a módosító javaslat lényegét, hogy ezt majd meg kell emelni, és aztán majd milyen jó lesz. Én nem hiszem, hogy csodálatos dolog képviselőknek amellett érvelni, hogy az emberek zsebéből még vegyünk ki éves szinten 400-500 milliárd forintot - merthogy bizony ez ennyit jelent.

Az pedig - hogy is mondjam? - arcátlanság, hogy 20-ról 18 százalékra levinni itt néhány alapvető élelmiszer áfáját - és most megtudhattuk, hogy még ráadásul a mézeskalács nem is fog majd a 18 százalékos áfával adózni, pedig én nagyon kedvelem, de hát majd megfizetem a 25 százalék áfát. (Keller László: Adunk kölcsön neked!)

Tehát azt hiszem, hogy meg kellene ezt fontolni és meg kellene gondolni, és a válságkezelést, ha már annak nevezik - nem is válságkezelő programnak, hanem tervnek nevezte ma a miniszterelnök -, akkor átgondolni, hogy miért nem lehet, mondjuk, Nagy-Britannia vagy éppen India példáját követni, ahol például csökkentik az áfakulcsot, és így teremtenek keresletbővítést, keresletnövekedést azáltal, hogy a fogyasztásnövelésen a termelést tudják fokozni és tudják növelni. Ez is egy módszer, ebben a két országban ezt teszik.

Magyarországon a válságkezelés semmi mást nem jelent, mint azt, hogy a költségvetési egyensúlyt megpróbálni kordában tartani, mert ha a költségvetési egyensúly nem lesz kordában, akkor megbukik a kormány. És ha megbukik a kormány, akkor új választásokat kell kiírni. És az új választástól pedig olyan remegés van itt a túloldalon, hogy az már egyszerűen hihetetlen. Uraim, hát ezért kell áfát emelni, hogy önök még hatalomban maradjanak itt néhány óráig vagy hónapig? Mert ez körülbelül ennyiről szól. Kérdezzük már meg az embereket odakint, hogy mit szólnak ehhez az 5 százalék áfaemeléshez!

Az áfakulcsok története, az meg aztán már nevetséges az MSZP meg az SZDSZ szempontjából. Uraim, amikor önök átvették a hatalmat, 12 és 25 százalékos áfa volt. Ha jól értem, most már a felső kulcs visszakerül a 25 százalékra. Az alsó kulcs is pedig kvázi most már 25 százalék lesz, néhány terméket kivéve lesz 18 százalékos. Azaz a gázenergia áfája 25 százalék lesz, a vízenergiára tett áfa 25 százalék lesz, alapvetően az élelmiszerek nagy többségének az áfája 25 százalék lesz. Őszintén, milyen érzés kormánypártinak lenni, hogy miközben megy a kormányzás, és hú de jó kormánypártinak lenni, aközben lényegében az alapvető élelmiszerek és az energia áfáját duplájára megemelik? Milyen érzés ez? Most komolyan! Ez lesz az eredménye majd a hét- vagy a nyolcéves kormánypártiságnak, hogy ki fogunk állni az emberek elé, és azt fogjuk mondani, a költségvetési bizottság háta mögé bújva - most is a módosító javaslatokkal -, hogy a duplájára, 12-ről 25 százalékra fölemeltük azoknak az áfáját, amik az emberek alapvető, mindennapi szükségletei?

Ebben kellene elgondolkodni, és talán ezt még itt az utolsó napokban, órákban nem vállalni, Kékesi képviselő úr. Ne vállaljad te ezt! Ne szavazd meg, és beszéld rá képviselőtársaidat is! Ez nem vezet sehová, ez az embereknek rosszat akar.

Vagy azt javaslom, hogy meg kéne szavazni a Fidesz módosító javaslatát. A Fidesz módosító javaslata áfa tekintetében azt mondja - a 63. módosító javaslat például -, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen 5 százalékra, azért, hogy az embereken segítsen az Országgyűlés. Segítsen, hiszen az 5 százalékos csökkenés érezhetően élelmiszerár-csökkenést jelenthetne, és bizony egy nehéz helyzetben lévő család költségvetésében érezhetően javulást tudna eredményezni.

Azt hiszem, hogy nem jó az az út, amikor azt mondja az Országgyűlés többsége, hogy az az egyetlen megoldás, ha az emberektől többet fogunk elvenni, többet fogunk kivenni a zsebükből, azáltal, hogy többet fizettetünk velük olyan alapdolgokért, amelyeket mindennap meg kell tudni vásárolni.

Pettkó Andrásnak pedig csak annyit mondanék, hogy jó lenne eldönteni, hogy most ellenzéki képviselő vagy kormánypárti képviselő. Tehát amikor azt mondja, hogy "ellenzéki képviselőtársam", akkor azt nekem mondja? Mert én úgy tudom, hogy Dávid Ibolya elnök asszony bejelentette, hogy támogatják a válságkezelő tervet. Nem tudom, hogy Pettkó András hallott-e róla. Ez számomra azt jelenti, hogy például ezt az áfaemelést is majd meg fogják szavazni, tehát az MDF, illetve a volt MDF-es képviselők. Tehát az első dolog az én számomra az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy valaki most ellenzéki vagy kormánypárti.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai