Készült: 2020.09.18.22:09:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap, 139. felszólalás
Felszólaló Molnár Róbert (FKGP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:03

Felszólalások:  <<  139  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR RÓBERT (FKGP): Kedves Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A vallásszabadságról szóló törvény módosítására már több kísérlet történt, ez idáig sikertelenül.

A sikertelenség egyik oka, hogy az eddig benyújtott javaslatok nem voltak átgondoltak. A korábbi indítványok tízezer főhöz vagy százéves honossághoz kötötték volna az egyházalapítás jogát. Ez sértené a vallásszabadságot, de nem oldaná meg a vallással való visszaélés problémáját. Nem érintené például a Hit Gyülekezetét, amely rendelkezik tízezer fős létszámmal, mégis a vallási visszaélés legismertebb példája. A módosítás sújtaná a kisegyházakat, csak azért, mert kicsik, de mindent megengedne a Hit Gyülekezetének, mert kicsivel nagyobb.

Németh Sándor családi vállalkozássá és politikai szervezetté változtatta a Hit Gyülekezetét, melynek tevékenysége nem egyezik az egyházalapításról szóló törvény célkitűzéseivel. A másokat támadó imakommandók működtetése, a lejárató politikai plakátok ragasztgatása, a katolikus egyházat gyalázó könyvek illegális kiadása, a 150 ezer SZDSZ-es kopogtatócédula összegyűjtése, a családok szétszakítása nem egyházi feladat, amelyért adókedvezmény jár. Az adómentesség az egyházi célú bevételeket illeti, nem az egyházi címen gyűjtött pénzek magánvagyonná válását támogatja.

Elfogadhatatlan, hogy a hívőket átokkal fenyegető lelkészek akár havi tízmillió forint adózatlan jövedelemre tehessenek szert olyan tanok hirdetéséért, hogy az európai nemzetek fasiszták, az arabok előbb gyilkosok, utána emberek, Jézus Krisztus egy diktátor, a katolikus egyházat pedig Mussolini alapította.

Bartus László "Fesz van" című könyve szerint a Hit Gyülekezete egy afrikai banánköztársasághoz hasonlítható. Németh Sándor kontroll nélküli vezető, aki súlyosan sérti az emberi jogokat. Ez sem egyházi jellegű vonás. Ha egyes emberek az Istennel való kapcsolatot maguktól teszik függővé, akkor a hívők bármit megtesznek. A legjobb példa erre Hack Péter SZDSZ-es képviselőtársam, aki a Hit Gyülekezetén kívül sehol nem tűrne meg hasonló viszonyokat, a Hit Gyülekezetében viszont szó nélkül elfogadja.

A Hit Gyülekezetéről ma már nyíltan kell beszélni akkor is, ha az SZDSZ elvtelen politikai támogatását élvezi. (Közbeszólás az FKGP soraiból: Úgy van!) A Hit Gyülekezete nem azonos a vallási pluralizmussal, és nem a demokrácia próbája, ahogy azt némelyek állítják. A demokrácia próbája az, hogy a visszaéléseket tudjuk-e kezelni úgy, hogy a vallási pluralizmus ne sérüljön.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdezem öntől, hogy kívánja-e a kormány a vallásszabadságról szóló törvényt módosítani. Hogyan próbálja megakadályozni, hogy miközben megszűri a szúnyogot, az elefánt ne jusson át a szabályozáson? (Derültség a Fidesz soraiban.)

Köszönöm, hogy meghallgatták a kérdésemet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  139  >>    Ülésnap adatai