Készült: 2019.11.14.11:59:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2011.10.11.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Salamon László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Karácsony Gergely észrevételére: azért nem jó a hasonlat Pokorni Zoltánnal, mert Pokorni Zoltán később nem jött vissza, és nem kérte számon, hogy miért nem vette figyelembe a parlament azt, amit ő nem mondott el, mert nem volt itt.

Nekem, ha úgy tetszik, hogy házszabályosítsam a véleményemet, az az érzésem, hogy a felszólalások egy része nem a törvényjavaslatról szól. Nem az alkotmány módosítása van napirenden. Ha majd napirendre kerül, akkor lehet vitatkozni az actio popularis megszüntetéséről. Az actio popularist az Országgyűlés kétharmados, illetve azt meghaladó szavazattöbbséggel 2011. április 18-án megszüntette, és ez az alkotmányban egy eldöntött kérdés. Most akkor döntsük el, hogy az alkotmányról vitatkozunk-e vagy erről a törvényről.

Azt gondolom, hogy az Országgyűlés ezt a törvényt tűzte napirendre, és a Házszabály értelmében a tárgyhoz ez a törvény tartozik. Vannak összefüggései, ezt én nem vitatom, az 1600 ügyről lehet beszélni, mert az már ennek a törvénynek a tárgya, hogy azzal mi lesz, de magának az actio popularisnak a vitatása, az actio popularis megszüntetésének vitatása házszabályellenes, házszabálysértő felszólalás.

Tehát azt szeretném mondani, hogy tartsuk magunkat a tárgyhoz. Ha majd az alkotmány lesz napirenden, akkor vitatkozzunk az alkotmányról. Ha a törvény lesz napirenden, mint ahogy most van, akkor vitatkozzunk a törvényről. Különben én bizottsági előterjesztőként nagy megelégedéssel érzékelem, hogy a törvénnyel általában nincs baj, vagy csak nagyon kevés kritikai megjegyzés érintette a törvényt. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai