Készült: 2019.11.22.11:57:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2011.10.11.), 120. felszólalás
Felszólaló Dr. Répássy Róbert (Fidesz)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉPÁSSY RÓBERT közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Erről a most kialakult vitáról csak egy mondat: egyébként a felhatalmazást új alkotmány megalkotására a '49. évi XX. törvény preambuluma adta meg az összes soron következő Országgyűlésnek. A '49. évi XX. törvény preambuluma kimondja, hogy ez csak egy átmeneti alkotmány, és mindaddig van életben a '49. évi XX. törvény, amíg meg nem alkotják Magyarország új alkotmányát.

Arról, amit Schiffer képviselő úr kérdezett az 1600 beadvány és ügy sorsával kapcsolatban: én részt vettem két alkotmányügyi bizottsági ülésen, és úgy hallottam Paczolay elnök úrtól, hogy maga az Alkotmánybíróság is foglalkozott ezzel a kérdéssel, hogy mi legyen a sorsa ezeknek a beadványoknak. Egy biztos: olyan javaslatot nem tettek az Alkotmánybíróság tagjai vagy az Alkotmánybíróság, hogy az 1600 ügy folyamatosan kerüljön iktatásra és elintéződjön, és ennek nemcsak az az oka, hogy a saját munkatervükről volt szó, hanem az az oka, hogy amennyiben maguk előtt görgetik ezt az 1600 ügyet, akkor nem 15 alkotmánybíróra lenne szükség, hanem lehet, hogy 35 alkotmánybíróra lenne szükség (Dr. Lamperth Mónika: Van még elég fideszes!), hogy az összes ügyhátralékot feldolgozzák. Mivel az Alkotmánybíróság természetesen ennél bölcsebb volt, ezért azt javasolta, hogy valamilyen szűrő funkció lépjen életbe, többek között ők javasolták - tehát szögezzük le, hogy nem mi, hanem ők javasolták - azt, hogy szabjunk egy határidőt, amíg a beadványozó bizonyítja, hogy a beadványa megfelel az új alkotmánybírósági törvénynek, az új beadványra vonatkozó szabályoknak.

Nem tudom most megítélni, mert nem ismerem a beadványokat, de az ügyek egy jelentős része megfelel egyébként az új Ab-törvénynek is, például az előbb felvetett, nyugdíjbiztosítással kapcsolatos kérdések mind megfelelhetnek, hiszen ott a beadványozók egy része tudja bizonyítani azt, hogy személyesen érinti őt ez az ügy. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát nem fog az 1600 ügy mindegyike kukába kerülni, ez egy téves állítás.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai