Készült: 2019.10.14.04:20:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2012.12.04.), 210. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Demeter Ervin képviselőtársam felszólalásához szeretnék csatlakozni, amit a 61-es módosítással kapcsolatosan említett. Nyilván érződik a jobbító szándék és az előremutató javaslatok a felszólalásában képviselőtársamnál, de azért szeretném azon képviselőtársaim figyelmét felhívni, akik a tagdíjfizetéssel kapcsolatosan módosítót adtak be vagy adnak be, hogy jelen pillanatban a mostani tagdíjfizetési rendszer abszolút nem működőképes a jövőt tekintve, és abszolút nem helyénvaló.

Jelen pillanatban a 122 hegyközségnél közel 80-féle módon fizetnek be különböző tagdíjakat. Az egyik hegyközségben van területalapú, a másikban nincs területalapú. Az egyikben a szőlő után ilyen mértékben fizetnek, a másikban másfajta mértékben működnek. Tehát gyakorlatilag teljesen szabadon választott módon működik most a finanszírozás, és a törvény pont azt mutatja előre, hogy egy működőképes HNT-t hozzunk létre, de emellett vegyük figyelembe azt is, hogy a tagdíjfizetés a működésen kívül adott helyi közösség esetében a helyi célokra forrásalapot is képez, és adott esetben olyan ennek a mértéke, amely mondjuk, egy jelentősebb pénzösszeg esetén pályázatok önerejét is létrehozhatja.

A mostani törvényjavaslat azt vetíti előre, hogy gyakorlatilag ilyen kétszintes befizetés legyen, annyi legyen az egyik része a HNT felé, ami a működést pontosan fedezi, és ezért fontos, hogy évről évre ezt határozzuk meg, hiszen évről évre tudjuk azt, hogy körülbelül milyen működési költségek lesznek; és a helyi autonómiát, a helyi szabadságot hagyjuk meg a hegyközségeknek, hogy adott esetben a helyi ügyekre egy magasabb díjat is szedhessenek.

Nem félnék attól, hogy a HNT-k gyakorlatilag ilyen pénznyerő automata módján szeretnék majd beszedni ezeket az összegeket, hiszen magában a HNT-ben is alulról jövő módon a hegyközségek képviselői gyakorlatilag biztosítják a többséget, és ők biztosan felelős döntéseket fognak ezzel kapcsolatosan hozni. Ezért szükséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a mostani szabályozás megváltoztatása.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai