Készült: 2020.10.20.07:32:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2005.11.08.), 130. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:03


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ifjúságpolitikai vitanap végére egy kicsit megfogyatkoztunk, ám azt gondolom, mégis csak helyes volt az a kezdeményezés, amelyet a fideszes képviselők benyújtottak és amelynek nyomán itt ezen a napon fiatalokról, ifjúságról beszéltünk a parlamentben. Talán kicsit gyakrabban kellene mindezt tennünk, hiszen a helyzet nem jó - ezt itt, a vitanap folyamán többször, többen megállapították -, és a helyzeten változtatni, javítani kell.

A vitanapon elhangzott néhány kijelentésre, engedjék meg, hogy röviden reagáljak. Sokat beszéltünk, sokat beszéltek kormánypárti képviselőtársaink a sorkötelezettség eltörléséről. Mint ahogy eddig is nem győztük hangsúlyozni, természetesen helyes döntésnek tartjuk a sorkötelezettség eltörlését, és azt javasoljuk, hogy a nemzeti garanciatörvénybe ez akár be is kerülhessen.

A családi adókedvezmény ügyében természetesen nagyon szívesen működött volna együtt az ellenzék a kormányzó pártokkal, azonban a kormányzó pártok nem voltak hajlandók együttműködni velünk ebben a kérdésben. Erre a tegnapi szavazások kiváló példát mutatnak.

Sajnos a vidéki kisiskolák kissé negatív kontextusban kerültek elő a mai vitanap folyamán. Nagyon remélem, hogy azok a képviselők, akik a felszólalásaikkal otromba módon megsértették a vidéki kistelepülések iskoláinak diákjait, tanárait, nem gondolták komolyan ezen szándékukat, és csak véletlen elszólás volt a részükről. Azt gondolom, senkinek sem lehet célkitűzése, legyen kormányon vagy ellenzékben, hogy vidéki kistelepülések kisiskoláit bezárassa és megfossza attól a joguktól a kisgyermekeket, hogy a saját településükön járjanak iskolába.

A 2006-os költségvetéssel kapcsolatban a parlament túl van már az általános vitán. Látjuk azt, hogy az ifjúság, a fiatalok számára rendelkezésre álló lehetőségek nem tudnak olyan mértékben bővülni, amelyek, ha nem is tehetnék jóvá, de azért valamit talán javíthatnának azokon az intézkedéseken, amelyek az elmúlt három esztendőt jellemezték.

Az ifjúsági és sport bizottságban nemrégen tárgyaltuk a zárszámadásnak azon fejezetét, amelyben az ifjúsági tárcával foglalkoztunk. 70 hibát állapít meg az Állami Számvevőszék, 12 oldalon keresztül sorolja azokat a hibákat, amelyeket gazdálkodási és jogi szempontból az elmúlt esztendőben az ifjúsági tárca elkövetett. A kormánypárti képviselők egyetlenegy mondat erejéig nem tudták védelmükbe venni a tárcának az elmúlt esztendőben folytatott működését, és ez talán nem véletlen. Nem véletlen, mert nyilvánvalóan, hogy ha már egy tárca vagy annak valamely háttérintézménye is elismeri, hogy hónapokat csúsznak a kifizetésekkel, és ezzel gyakorlatilag lehetetlenné teszik a civil szféra működését, akkor azon valóban nincsen mit megvédeni. Hiszen azok az ifjúsági pályázatok, amelyeket az ifjúsági szférában működő civil szervezetek számára írtak ki, bár döntések születtek - döntések születtek akár százezrekről is, akár milliókról is -, mégsem kerültek átutalásra.

Ugyanez a helyzet a drogkérdés területén. Mert persze remekül elvitázhatunk egymás között arról, hogy a drogszabályozás melyik felfogása és melyik elvrendszere vezet előrébb, mikor használnak többen drogot, hogyha kriminalizáljuk, vagy ha nem kriminalizáljuk, ha szigorúan nyúlunk hozzá, vagy ha nem nyúlunk hozzá szigorúan. Na de egy dolgon nem lehet vitatkozni: ha nincsen pénz drogmegelőzésre, ha radikálisan csökkentjük a drogmegelőzésre szánt összegeket, akkor mi itt beszélhetünk bármifajta eszközrendszerről, az nem tud működni. Hiszen itt is az a helyzet, hogy a drogkérdés területén megítélték a civil szervezetek számára a támogatásokat, mind a mai napig a kifizetések csúsznak. Ígéretből - legyen az akár kormányzati is - nem lehet drogprevenciós programokat megvalósítani. És persze nagyon szépen hangozhat a kormányzat részéről az a szám, hogy 1,2 milliárd forintot terveznek költeni a jövő évi költségvetésben majd drogprevencióra, de ha megnézzük, ennek az 1,2 milliárd forintnak az elsöprően nagy része, több mint 1 milliárd forint működési költségre kerül felhasználásra, tehát kevesebb mint 200 millió forintot fordítanak majd az államháztartáson kívülre a civil és egyéb szervezetek számára a drogprevenció területén.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a vitanap elején Szalay képviselő úr után felszólalva is mondtam, hogy ha már fiatalokról, ifjúságról beszélünk, akkor a jövőről beszéljünk, beszéljünk a holnapról. Én abban kérem a jelenleg kormányzó pártok együttműködését, hogy abban tudjunk egyként gondolkodni, hogy a Fidelitas által kidolgozott “Új nemzedék 2006ö program keretében benyújtandó módosító indítványokat a költségvetési törvény vitája után a szavazásokkor támogassák a kormánypárti képviselők. Arra kérem az ifjúsági tárca államtitkárát, arra kérem az MSZP-frakció ifjúsági kabinetjének vezetőjét, hogy tárgyalják át ezeket a módosító indítványokat, és szavazzák meg azokat az indítványainkat, amelyek a munkába állás, a családalapítás, az otthonteremtés és a versenyképes tudás területén támogatják a fiatalokat, mert higgyék el, ha a fiatalok számára a sikeres életkezdés lehetőségét nem biztosítjuk, akkor önök négyéves kormányzás után nem nézhetnek tiszta lelkiismerettel a tükörbe. Így is nehéz lesz.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai