Készült: 2020.04.08.16:15:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 62. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Itt most már sokadszorra hallom azt, hogy semmilyen előkészítő munka és előzetes tájékoztatás nem előzte meg azt, amikor a kormány megállapodott, és megtörténtek a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán az orosz féllel a tárgyalások. Azt kell mondjam önöknek, hogy ez egész egyszerűen nem fedi a valóságot.

Volt a gazdasági bizottságnak decemberben egy ülése, ahol Lázár János államtitkár úr és Kovács Pál államtitkár úr részletes tájékoztatást adott több mint egy órában arról, hogy egyébként mit tervez a kormány, válaszoltak a kérdésekre. Mindössze egy apró hiba volt, tisztelt képviselőtársaim, az, hogy az ellenzéki képviselők közül senki nem jött el az ülésre. Most már utólag azt gondolom egyébként, hogy szándékosan tették ezt, tisztelt képviselőtársaim, azért tették, hogy egyébként most azt mondhassák, hogy semmiféle előzetes tájékoztatást nem kaptak.

Ugyanúgy kapták meg a meghívót, nem mondhatják, hogy esti órákban volt - azt is mondták ma a gazdasági bizottságban, nem igaz, reggel volt a bizottsági ülés -, és egyébként minden lehetőségük meglett volna arra, hogy a kérdéseiket előzetesen feltegyék. És ha nem is tették fel, tisztelt képviselőtársaim, megkapták a gazdasági bizottság ülésének a jegyzőkönyvét, ami ráadásul egy nyilvános jegyzőkönyv volt. Abból nyilvánvalóan kiderült, hogy a magyar kormány tárgyalásokat folytat az orosz féllel, az is egyértelműen kiderült, hogy egyébként milyen konstrukcióban gondolkodik, úgyhogy olyan nagy meglepetés önöket e téren, tisztelt képviselőtársaim, nem érhette.

Az pedig, hogy a parlament most megtárgyalja, én azt gondolom, egy rendkívül fontos előrelépés ahhoz képest, amit önök csináltak akkor, amikor kormányon voltak, és itt különösen a szocialistáknak szeretném szegezni azt - de szegezhetném Jávor Benedeknek is, elvégre most már egy pártban üldögél Bajnai Gordonnal -, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszter volt akkor, amikor az orosz féllel úgy kötött megállapodást Magyarország, hogy azt nem hozták be az Országgyűlés elé jóváhagyásra. Kérdezze meg tőle, akkor az neki elfogadható volt-e, tisztelt képviselő úr, most meg már nem.

Én azt gondolom, hogy ehhez képest egy nagyon komoly előrelépés, hogy az előkészítő tárgyalásokról is volt tájékoztatás a gazdasági bizottság ülésén, most pedig itt van a parlament előtt - egy demokráciához illő módon - a nemzetközi szerződés és annak a jóváhagyása, és annak a vitájában természetesen minden érvüket elmondhatják, és értelemszerűen a kormány ezekre az érvekre válaszolni és reagálni is fog.

Az pedig, tisztelt képviselőtársaim, hogy mi volt a korábbi álláspontjuk, azt hiszem, az is eléggé nyilvánvaló, mert azért, tisztelt Jávor Benedek képviselő úr, Bajnai Gordon, akivel ön ma egy pártban üldögél, 2010-ben még szerette az atomenergiát, szerette az atomerőművet, azt mondta róla, hogy az atomenergia az olcsó energia előállításának a legfőbb forrása Magyarországon. Ezeket mondta, és annak idején fontosnak tartotta az atomerőmű megújítását. Ma már mit látunk? Bajnai immáron nem miniszterelnökként, hanem úgymond ellenzékből már egészen most mond. Most már nem szereti az atomenergiát, nem szereti az atomerőművet, nem akarja így a bővítést, és szerinte nem lesz olcsó a villamos energia, amit egyébként az atomerőmű előállít. Pontosan ennek száz százalékban az ellenkezőjét mondta. Ezért hiteltelenek önök, tisztelt képviselőtársaim.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai