Készült: 2020.04.05.21:19:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 18. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja januári kihelyezett frakcióülésén kíván majd dönteni a harmadik rezsicsökkentésről. Fontosnak és lehetségesnek látjuk a rezsicsökkentés folytatását, ami mellett szeretnénk a leghatározottabban kiállni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt láttam, hogy az ellenzéki frakciók a hétvégén a harmadik rezsicsökkentést dühödten támadták. Gyakorlatilag nem nagyon volt olyan ellenzéki frakció, amelyik a vasárnapi sajtótájékoztatóján a rezsicsökkentés folytatásával egyetértett volna.

(13.50)

Korábban Bajnai Gordon, volt miniszterelnökként kifejezetten úgy fogalmazott, hogy szerinte a rezsi nem is túl magas Magyarországon, így rezsicsökkentésre értelemszerűen nincsen szükség. Nem csodálkozom ezen, tisztelt képviselőtársaim, hiszen az ellenzéki frakciók képviselői az elmúlt egy évben szembesülhettek azzal, hogy nem igaz az, amit az őáltaluk megválasztott miniszterek és miniszterelnökök 2002-2010 között rendszeresen elmondtak. Akkor ugyanis mindig azt hallgattuk, hogy az árak csökkentésére nincs is lehetőség.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt egy évben viszont egyértelműen kiderült, hogy a rezsi csökkentésére van lehetőség, a rezsit képező szolgáltatások árait igenis, lehet csökkenteni Magyarországon. Ennek a jegyében csökkentettük a villamos energia, a gáz és távfűtés árát 20 százalékkal a tavaly decemberi árakhoz képest, és egyébként jó néhány más szolgáltatás árát pedig közel 10 százalékkal a tavaly hasonló időszakban érvényben lévő árakhoz képest.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezzel még mindig a felét sem adtuk vissza azoknak az áremeléseknek, amelyeket 2002-2010 között, az MSZP-SZDSZ kormányzása idején az akkori kormány megvalósított. Ne felejtsük el, 2002-2010 között, alapvetően Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején 100 százalékkal emelték meg a villamos energia és 200 százalékkal a gáz árát; abban az időszakban, amikor egyébként Magyarországon az összesített infláció 8 év alatt alig haladta meg az 58 százalékot.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ehhez képest azt gondolom, hogy a 20 százalékos csökkentés valóban egy rekordnagyságú árcsökkenés volt az elmúlt egy esztendőben, de azt nyugodtan kimondhatjuk: ezzel bizony még az emberek messze nem kapták vissza azt, amit az MSZP és az SZDSZ kormányzása, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején megvalósított áremelések kivettek a zsebükből.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az az érvelés sem igaz, amit oly sokszor hallottunk az elmúlt egy esztendőben, hogy Magyarországon valójában nem is magas a villamos energia és a gáz ára. Ehhez képest az volt az igazság, hogy a magyar családok fizették a jövedelmükhöz viszonyítva a legmagasabb árat a villamos energia és a gáz tekintetében (Dr. Garai István Levente közbeszól.), az ő jövedelmüknek a legnagyobb részét vitte el a villamosenergia- és a gázszámla kifizetése.

Az elmúlt egy évben bekövetkezett csökkentés, a 20 százalékos villamosenergia- és gázárcsökkentés közel vitte az európai átlaghoz a magyarországi villamos energia és gáz árát, de egyvalamit még nem értünk el: a magyar családok a jövedelmükhöz képest a villamosenergia- és a gázszámlájukban még mindig többet fizetnek az európai átlagnál. Az európai átlagnál ugyanis az a mérték, amit ki kell fizetni a jövedelemhez képest, még mindig alacsonyabb, mint Magyarországon. Azt gondolom, hogy éppen ezért érdemes törekednünk arra, hogy a magyarországi családok jövedelmében a villamos energia és a gáz számlája az európai átlag mértékére süllyedjen. Ez lehet a számunkra a legfontosabb iránytű akkor, amikor a harmadik rezsicsökkentés nagyságrendjéről és mértékéről dönteni fogunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a mai napon létrehozta azt a munkacsoportot, amelyik megkezdi a felkészülést a harmadik rezsicsökkentésre és a Fidesz januári frakcióülésére. Természetesen a rezsi minden elemét újból górcső alá fogjuk venni, de a legfontosabbnak a villamos energia és a gáz árának a vizsgálatát érezzük. Ez az a két terület ugyanis, ahol még mindig az európai átlagnál a magyar családok többet fizetnek a keresetükhöz viszonyítva.

A mi célunk pedig az, hogy Magyarországon a keresetekhez viszonyított villamosenergia- és gázár elérje az európai átlagot, és ne legyen magasabb annál.

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai