Készült: 2019.11.13.03:58:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 64. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:16


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Mellettem Schiffer képviselő úr megszólalt: most miről is van szó? (Derültség és közbeszólások az MSZP soraiban.) Én sem teljesen értettem, hogy képviselő úr hogyan jutott el a szabad pálinkafőzés lesajnálásáig, de próbáljunk meg akkor koncentrálni erre az államminiszter-témára.

A kormány természetesen nem állította vissza az államminiszteri posztot a hazai közigazgatási struktúrában. Ugyanakkor az a tény, hogy hazánk tölti be a jövő év első felében az Unió Tanácsának soros elnöki tisztét, valóban megkövetelt bizonyos protokolláris jellegű módosításokat a köztársaság állami vezetőinek ranghasználatában. Ennek legfontosabb eleme, hogy a kormány a minisztériumok ágazati államtitkárait és parlamenti államtitkárait felhatalmazta a miniszteri rang használatára (Felzúdulás és szórványos taps az MSZP soraiban.) és pozíciójukat angolul a minister of state, franciául pedig a ministre délégué titulussal jelöljük.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a lépés azokra az állami vezetőkre vonatkozik, akik az ágazatukat érintő kérdésekben részt vehetnek a kormány ülésein, interpellálhatóak az Országgyűlésben, de semmilyen módon nem érinti a közigazgatási államtitkárokat, illetőleg az államtitkári rangú felső vezetőket, akikre természetesen nem alkalmazzuk a miniszteri ranghasználatot. Képviselő úr megalapozottan az angolszász ranghasználati rendszerbe tartozó indiai mintára hivatkozott e kérdésben, bár Indiát fontosnak tekinti a kormány, ahol valóban általános, hogy a mi államtitkárainkat ott államminiszternek nevezik, de nem az ő példájuk lebegett a szemünk előtt. Ami pedig a pártállam ön által mélyen megvetett gyakorlatát illeti, el kell ismernem az ön illetékességét - ez igaz. (Derültség és szórványos taps a kormánypárti padsorokban.) Egy dologra azért mégis megkérném, tisztelt képviselő úr: Pozsgay Imrének adja meg azt a tiszteletet, ami minden közéleti embert megillet.

Tisztelt Képviselő Úr! Az Unió tagállamainak kormányai az egyes országok eltérő alkotmányos hagyományainak, berendezkedésüknek és kormányzati rendszerüknek köszönhetően valóban nagyon különböző méretűek és összetételűek.

(15.00)

Az együttműködés fórumát jelentő Tanácsban ugyanakkor elengedhetetlen, hogy az érintett politikusok megfelelő rangban jelenhessenek meg az európai partnerek körében. Így az Unió több tagállamában, például az Egyesült Királyságban a miniszter mellett használatos a minisztériumon belül a junior minister titulus, Franciaországban használatos a minisztériumokon belül a ministre délégué titulus, hogy csak néhány példát említsek. Az általunk alkalmazott megoldásra, amelynek során államtitkárként funkcionáló politikusokat diplomáciai ranghasználattal jogosítják fel a miniszteri cím viselésére, a legjobb példa a holland külügyminisztériumban működő államtitkár, akinek megnevezése belföldi használatban staatssecretaris, ugyanakkor külföldön jogosult a miniszteri titulus használatára. Remélem, hogy immár a döntésünk okainak tudatában képviselő úr sem a kormány rosszindulatát vagy hazugságát látja a lépés mögött.

Végezetül engedje meg, képviselő úr, hogy megjegyezzem, a kérdés leginkább arra alkalmas, hogy azt a látszatot keltse, hogy nincs meg a magyar elnökség mögött a szükséges összpárti konszenzus. Úgy gondolom, hogy a vitanapon elfogadott elnökségi tűzszünet gondolatának a tartalmához érdemes lenne visszatérnünk. Ha ezt a szellemet még érvényesnek tekinti, képviselő úr, akkor a kormány részéről szeretném megkérni arra, hogy tartózkodjon a politikai kútmérgezéstől.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai