Készült: 2019.11.13.23:10:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 50. felszólalás
Felszólaló Ivády Gábor (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVÁDY GÁBOR (független): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Az Első Nógrádi Erőmű Zrt. 2008-ban megkezdte egy szén- és biomassza tüzelésére alkalmas villamos erőmű építésének előkészítését Mátraterenye mellett. 2009-ben a környező önkormányzatok összesen 26 polgármestere és különböző civil szervezetek több ízben tiltakozásuknak adtak hangot. Sólyom László akkori köztársasági elnök is aggodalmát fejezte ki a tervezett mátraterenyei szénerőmű kapcsán. Mindezeket figyelmen kívül hagyva tovább folytatódtak a beruházás előkészületei.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009 decemberében első fokon nem adott engedélyt a Mátraterenye külterületére tervezett széntüzelésű erőmű létesítésére, ám az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 2010. július 7-én kelt határozatában ezt megsemmisítette. Az elsőfokú hatóság másodfokon helyt adott az ENE Zrt. fellebbezésének, így új eljárás keretében folytatódhat a mintegy 40 milliárd forintos erőmű-beruházás előkészítése.

Néhány aggály az erőmű működésével kapcsolatban: az erőmű éves nyersvízigénye 100 ezer köbméter feletti, miközben a környék felszín alatti vizekben szegény. Évente több mint 430 ezer tonna szén beszállítására lenne szükség a kéntelenítéshez szükséges több tízezer tonna mészkőliszt mellett. Mindez közúton valósulna meg, jelentős, akár száz kilométeres távolságokból is. Ez napi 12 órán keresztül óránként 8-10 nagy kapacitású teherautó érkezését jelentené. Mindez a környék jelentős szén-dioxid-, por- és zajszennyezését jelentené. Az erőmű üzemeltetése nem felel meg az Európai Bizottság legjobb elérhető technológiákra vonatkozó IPPC-direktívájában rögzítetteknek azzal, hogy rendkívül alacsony nettó hatásfokkal hasznosítaná az eleve nem túl magas fűtőértékű nógrádi és borsodi szeneket.

A beruházás ellen szól továbbá, hogy a széntüzelésű erőművek építése ellentmond az EU irányelveinek is. Éppen tavaly decemberben fogadták el a tagállamok - így Magyarország is - azt a határozatot, amely szerint 2020-ig 20 százalékkal csökkenteni kell a tagállamok szén-dioxid-kibocsátását. Aggályosnak tartom mindemellett az Első Nógrádi Erőmű Zrt. hátterét; az erőművet építtető és üzemeltető Herco Holdings Limited egy Nicosiában bejegyzett ciprusi off-shore cég.

(14.40)

Kérdezem tisztelt miniszter urat: a fentiek figyelembevételével tervezik-e az Első Nógrádi Erőmű Zrt. beruházásának leállítását környezetvédelmi és egészségügyi okokból? Ha komolyan gondolták az off-shore cégek elleni harcukat, akkor figyelmet fordítanak-e a cégháttér további vizsgálatára?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a függetlenek és az LMP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai