Készült: 2019.11.13.20:52:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 440. felszólalás
Felszólaló Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:33


Felszólalások:  Előző  440  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSENGER-ZALÁN ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A határon túli magyarok támogatása, mint tudjuk, kiemelten fontos feladat és egyben alkotmányos kötelességünk is, és ez a Fidesz-KDNP számára mindenképpen egy kiemelten és különösen fontos terület. Amint a költségvetés számaiból az már ismert, a következő esztendőben 12,5 milliárd forintot kívánunk költeni erre a célra. Ez 12 százalékkal, 1,3 milliárddal több, mint ami ebben az évben rendelkezésre állt.

Az egyik célunk az, hogy a forrásokat növelni tudjuk, a másik, hogy ezeket a forrásokat a lehető leghatékonyabban tudjuk elkölteni. A nemzeti ügyek kormánya elkötelezte magát, hogy ennek érdekében a lehető leghamarabb rendet tesz ezen a területen. Ennek a szándéknak az eredménye a Bethlen Gábor Alapról szóló, előttünk fekvő törvényjavaslat.

A Bethlen Gábor Alap létrehozásával helyreáll a határon túli magyarok támogatásának a Gyurcsány-kormány által szétvert egységes kezelése. Ez a jelenleginél jóval hatékonyabb és egyben átláthatóbb rendszert eredményez. Mint az itt többször elhangzott, a Bethlen Gábor Alap a MÁÉRT elvi iránymutatásai alapján fogja végezni tevékenységeit. Elődeivel ellentétben a nemzeti ügyek kormánya számára fontos ez a szervezet, ad a véleményére, amint az ebből a törvényjavaslatból is világos. Az alap által kezelt források felhasználásáért háromtagú bizottság felel, és ezzel nyilvánvalóvá tesszük a felelősség kérdést, és ez növeli az átláthatóságot is.

Szabó Vilmos képviselőtársam már a vitában és a bizottsági vitában is többször említette, hogy a Szülőföld Alaphoz nagyon hasonló a szövegezése a törvényjavaslatnak. Mondhatnám azt, hogy akkor nyugodtan támogathatja is, hiszen ő nagy barátja a Szülőföld Alapnak, de azt hiszem, azért a részletekben szokott lenni az ördög, ha úgy tetszik, és a részletekben vannak azok a nagyon komoly hangsúlyeltolódások, amit egyébként a kormányzat szükségesnek is tart, és természetesen vállal is, és erre valóban szükség van a határon túliak érdekében.

Szávay képviselőtársam hiányolta a határon túli civil szféra véleményének a becsatornázását. Azt hiszem, hogy a MÁÉRT az a szervezet, aminek az lenne a feladata, és az a feladata, hogy a határon túli civil szférát is becsatornázza. (Szávay István közbeszól.) Ők tudják a legjobban azt, hogy az egyes határon túli területeken az ott lévő civil szervezetek mit is akarnak, és ezt az ő feladatuk becsatornázni ide hozzánk. Nem gondolnám, hogy nekünk kéne körbeházalni a környék számtalan, több száz civil szervezetét.

Nos, a törvényjavaslatokhoz beérkezett módosító indítványok közül egyesek hozzájárulnak a javaslat szövegének pontosításához, és minden képviselőcsoportból érkeztek ilyen módosító javaslatok, és ez alapot ad annak a reménynek, hogy a határon túli magyarok támogatásának ügye mindannyiunk számára nagyon fontos és kiemelt kérdés, úgyhogy ezért kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ha ezt tényleg így gondolják, akkor támogassák ezt a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  440  Következő    Ülésnap adatai