Készült: 2020.11.29.02:32:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 282. felszólalás
Felszólaló Pősze Lajos (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:14


Felszólalások:  Előző  282  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PŐSZE LAJOS (független): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elhallgatva itt a hozzászólásokat, az a benyomásom támadt, hogy a legtöbb hozzászóló nem tudja, hogy pontosan miről van szó. (Zaj, közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiból. - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van.) Itt mindenről volt szó. Itt volt arról szó, hogy a választhatóság milyen nagy érték. Itt volt arról szó, hogy az önkéntesség, akkor a fenntarthatóság. Nem ez a kérdés, nem ez a tét, kérem.

Itt az a tét, hogy Magyarország belezuhan-e a következő három évben egy adósságcsapdába még jobban vagy nem; eltűnik-e végleg vagy nem. Itt ez a kérdés. Megette a fene azt, hogy hogyan választ valaki, meg mit akar önkéntesen csinálni! Itt a nemzet sorsáról van szó. Amikor '95-ben átfordult mínuszba a nyugdíjkassza, akkor még megfejeltük azzal, megcsapoltuk, hogy 25 százalékot elveszünk belőle. Nem volt az kötelező, kérem szépen, hogy ezt megcsináljuk.

Itt két aspektust felvázolnék. Az egyiket már talán Rogán képviselő úr elmondta, hogy ha nem vezetjük be, akkor most 16 000 milliárd az államadósság, 26 000 a GDP, 63 százalékon van a megfelelőség. Kérem szépen, itt állnának sorban a hitelezők, a legjobb kondíciókkal adnák a pénzt. De másképp is igaz. Ha most 3000 milliárdot kifizetünk, az olyan additív, járulékos, további 500 vagy 1000 milliárd adósságcsökkentést hoz egészen 2015-ig, hogy 2015-re megint 60 százalék alá tudunk lemenni. Tehát kérem szépen, itt ez a tét. Nem az a tét, hogy én most önkéntesen hova rakom a pénzem, meg hogy az most mennyit fialt, 1 vagy 4 százalékot. Nem ez a tét! Lehet játszadozni ezzel, kérem, de nehogy azt higgye valaki, hogy azért, mert állami egyszámlán gyűlik a pénz, az nem fog egyszer csak eltűnni majd egy nem tudom milyen kormánynak nem tudom, milyen döntése után. Az egész világon így megy, kérem szépen. A nyugdíjakra való pénzzel így nem lehet, mint egy tőkebefektetéssel számolni vagy csak így számolni.

Szeretnék néhány félreértést eloszlatni, mert itt előjött minden. Előjött, hogy majd biztos kisegítenek minket, nem kell az államadósságot megfizetni. Kérem, senki nem fog minket kisegíteni. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Így van.) Ez a következő öt évben le van véve a napirendről. Egy dollárt nem fognak elengedni. Felemlíteni sem jó, mert akkora taslit kapunk a kockázati felárban, hogy utána ez nekünk több száz milliárdot jelent. Tehát ezt el kell felejteni egyszer s mindenkorra.

Szeretném azt mondani, hogy egy kicsit meggondolatlan még bármilyen hivatkozás a lengyel példára. Nem tudjuk még, hogy mit fognak elfogadni a lengyeleknél. Ezerféleképpen lehet jóváírni ezt-azt. Majd valószínűleg a deficiteljárásoknál fognak valami kis könnyítést adni. És ne felejtsük el azt, hogy az Európai Unióban pontosan a következő fél évben lesz egy olyan egységes új megszorítása a költségvetések tervezésének és elfogadásának, ami minden korábbinál szigorúbb kontrollt és feltételeket fog bevezetni. Tehát esélyünk sincs arra igazából, hogy saját magunkon kívül más segítsen rajtunk.

Nem véletlen, kérem, az sem, hogy ezt az egészen furcsa nyugdíjrendszert annak idején nem vezették be csak Magyarországon, sehol máshol. Talán Svédországban volt egy kicsit hasonló. És ne beszéljünk nyugdíjreformról! Ez nem nyugdíjreform. Nyugdíjreformot majd akkor tudunk csinálni, amikor kimásztunk a nem akarom kimondani, hogy miből. Ez egyszerűen egy kényszerhelyzet, tűzoltás, meg kell menteni az országot. Az nem nyugdíjreform, hogy most visszatereljük az állami kasszába.

Ez a politikai nyilatkozat lehetett volna háromszor ekkora, lehetett volna két sor is. Nem tudom, hogy mennyi, de minden hasznos, ami megakadályozza azt, hogy a demagógiába sikerüljön az embereket belehajszolni. Az emberekkel meg kell értetni, el kell nekik magyarázni, hogy mi a tét, mi a lényeges és mi a lényegtelen dolog. Ha az ország megmenekül, akkor nekik lesz nyugdíjuk, ha az ország nem menekül meg, mindegy milyen számlán, és mindegy, milyen pénze van az embereknek, akkor úgysem fogják megkapni. Tehát ezt nagyon világosan el kell magyarázni.

Ez a nyilatkozat egyébként, megmondom őszintén, még több mindent is tartalmaz, mint amennyit kellett volna. Miért lett volna kötelessége bevállalni még a veszteséget is, ami esetleg az önkéntes választásból fakadt, két évvel ezelőtt önként azt mondta valaki, hogy ennyi részvényben kérem a befektetésemet, veszteségben van, ez a nyilatkozat ezt is kárpótolja, nullszaldóssá teszi. Tehát ebben lényegesen több is benne van, mint amennyi a kötelezettség lett volna.

Minden szempontból azzal szeretném összefoglalni a mondandómat, hogy ez a nyilatkozat hozzájárul ahhoz, hogy az embereknek tisztább képe legyen, megnyugtassa az embereket, egy-két dolgot helyre is tesz, segít egy kicsit a demagógiát is eloszlatni. És akkor még egy demagógia, hogy a folyó kiadásokra megy. Kérem, mindegy, hogy mire megy. Az a lényeg, ugyanaz a kassza, ugyanaz a forrása a nyugdíjnak. Eleve a nyugdíjalapnak van 700 milliárd hiánya, kérem szépen. Hogy most a folyó bevételekből teszek a nyugdíjkasszába, és akkor azért kevesebbet kell a nyugdíjkasszába tenni, és máshova tudok tenni, vagy ezt a pénzt hova teszem, teljesen mindegy. Az a lényeg, hogy le kell vinnünk az államadósságot, ki kell fizetnünk 4000 milliárd forintot a következő 3-4 évben.

(22.10)

Ez legyen a fő cél! Erre kell koncentrálni, és ehhez egy segítség, egy továbblépés ez a politikai nyilatkozat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  282  Következő    Ülésnap adatai