Készült: 2019.11.13.10:52:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 150. felszólalás
Felszólaló Scheiring Gábor (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Ebben az évben a Malév mintegy 45 milliárd forint állami támogatásban részesült. A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat további 13,75 milliárd forintot irányoz elő a Malév tőkehelyzetének rendezésére, vagyis agóniájának meghosszabbítására - az adófizetők pénzéből.

A Malév naponta 9 ezer utast szállít. A 9-es busz napi utasszáma is nagyobb ennél. A Malév utasai túlnyomó részben az átlagosnál jobb anyagi helyzetben lévő emberek közül kerülnek ki, ráadásul nagy részük külföldi. A legtöbb magyar nem engedheti meg magának a Malév-jegyeket.

A légi közlekedés nem élőmunka-, hanem tőkeigényes, munkahelyeket tehát alig teremt. A Malév működtetéséhez aránytalanul nagy mennyiségű import szükséges. A légi közlekedés azonos teljesítményre vetítve a leginkább környezetszennyező közlekedési mód. Ráadásul nagy összegű közvetlen támogatások mellett a repülőjegy után nem kell áfát fizetni, az üzemanyagot nem terheli jövedéki adó, és a repülés környezetszennyezésének költségeit az egész társadalom fizeti meg.

Az Európai Unió 2012-től kezdve a légi közlekedést bevonja a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerébe, több tagállam pedig különadót vetett ki, illetve fog hamarosan kivetni a repülőjegyre.

Mindezek ismeretében milyen nemzetgazdasági, foglalkoztatáspolitikai, szociális és környezetvédelmi indokok támasztják alá a Malév támogatását, valamint azt, hogy a repülőjegyadó bevezetése nem szerepel a kormány terveiben? Miért támogatja a kormány az adófizetők pénzéből a jómódú külföldi utasok súlyosan környezetszennyező repkedését a Malévon keresztül a hazai munkahelyteremtés helyett?

Várom válaszát. (Taps az LMP padsoraiban. - Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

(16.20)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai