Készült: 2019.11.22.21:23:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

59. ülésnap (2010.12.13.), 12. felszólalás
Felszólaló Tóbiás József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban Európában nagyon sokan foglalkoznak azzal, hogyan és miképpen lehet átfogó, mélyreható reformokkal segíteni az adott országok pénzügyi és gazdasági egyensúlyát. Az Európai Bizottság ebben a tekintetben a következő negyedévben, félévben szeretne elfogadni egy olyan jogszabályt, olyan rendeletet, amely szankcionálná azokat az országokat, ahol a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításával folyó kiadásokat kíván finanszírozni egy adott ország. Hiszen ezek az összegek egyszeri bevételeket teremtenek az adott ország költségvetésében, egyben Magyarországon egy igazságtalan és aránytalan adórendszer finanszírozását fedezik.

Érdekessége a helyzetnek, hogy három hét múlva Magyarország tölti be az európai soros elnökséget. E tekintetben mégsem illeszkedik az európai normához mindaz, amit az elmúlt 8 hónapban tesz a kormányzat. Hiszen Európában, bár látszik, hogy néhány ország igyekszik ezt a döntést meghozni, mégsem visszamenőleges hatállyal kívánja ezt a rendeletet érvénybe léptetni, mert Európában ez a kultúra. Magyarországon a 98 százalékos adó, az alkotmánymódosítások, a köztisztviselők kirúgása visszamenőleges vagy folyamatban lévő ügyekre egyaránt vonatkozik, ebből adódóan még van mit tanulni a jelenlegi kormánynak, ha méltán akar az európai soros elnökségben sikereket fölmutatni.

Tehát az EU normáiba nem illeszkedik, tartalmilag megítélésünk szerint ez az összeg, amit államosítani kíván a magyar kormány, nem más, mint ami az igazságtalan és aránytalan, gazdagoknak kedvező adórendszer finanszírozását fedezi. Varga Mihály ez év tavaszán azt találta mondani egy kampányban, hogy egy hiteles kormány hiteles gazdaságpolitikája több száz milliárd forintot könnyíthet Magyarország adósságszolgálatán. Nyolc hónap tükrében szeretném önöknek mondani, hogy ez önöknek nem sikerült, 800 milliárd forinttal növelte Magyarország adósságszolgálatát egy felelőtlen és végiggondolatlan gazdaságpolitika és az árfolyam, amit néha személyesen bírtak az egekbe tornázni és az a miniszteri kijelentés az Ecofinen, hogy az európai uniós térben... - amelynek következményeit ma Magyarország minden egyes állampolgára megfizet.

Tehát a kormány feléli a jövő nyugdíjasainak jövőjét is, egyben 3 millió leendő nyugdíjasnak teszi kiszámíthatatlanná a jövőjét. Azért fontos ezt elmondani, mert világosan látszik, amiről nem beszélnek önök, hogy mindazok, akik ma a magánnyugdíjpénztár tagjai, amúgy szolidaritást vállalnak a jelen nyugdíjasaival. Magyarán, a jelen nyugdíjasainak finanszírozásában szolidaritási elvként szerepet vállaló magánnyugdíjpénztár-tagok államosításával lehetetlenné válik a saját jövőjük.

Orbán Viktor miniszterelnök úr azt üzente a Facebookon, hogy Magyarországon nem lesz nyugdíjadó. Nem tudom, hogy vannak vele, kérem majd a kormány válaszát e tekintetben, hogy ha nyugdíj-hozzájárulásnak hívjuk a munkavállalót megillető 24 százalékot, amennyiben a magánnyugdíjpénztárban marad, innentől kezdve őt nem illeti meg, akkor szeretném önöknek mondani, hogy a költségvetést megalapozó törvényeknél még illő lett volna az általános forgalmi adót általános forgalmi hozzájárulássá alakítani, a személyi jövedelemadót személyi jövedelem-hozzájárulássá alakítani. Hiszen semmi mást nem tesz jelen esetben a kormány, mint egy trükkel ellép attól a kötelezettségtől, hogy egy járuléknál egyéni felelősségvállalása van a szolgáltatás területén az adott személynek, erről lemond. Önök úgymond alkotmányellenesen és Európában példa nélkül, példa nélküli módon tesznek úgymond fegyvert minden magánnyugdíjpénztár-tag fejéhez azzal, hogy amúgy lehet jól dönteni, de ennek ez a következménye.

Azt tudjuk önöknek mondani, bármikor, amikor lehetőségünk lesz rá, mert hiszünk abban, hogy Magyarországon alkotmányos berendezkedés mellett lehet jó döntéseket hozni, ezt a pénzt, ezt a garanciát, az állami jogosultságot vissza fogjuk adni minden magánnyugdíjpénztárban maradónak.

És végezetül - azt szokták mondani, hogy ha a tények nem támasztják alá az elméletedet, akkor változtasd meg a tényeket. Önök az elmúlt néhány hónapban semmi mást nem tettek, csak a tényeket igyekszenek megváltoztatni ahhoz, hogy a saját úgymond becsípődött elméletüket képesek legyenek valóra váltani. Időben szeretnénk önöknek szólni, amerre mennek, arra nincs út. Komoly árat fog fizetni Magyarország, ezt ma már a nemzetközi elemzők jelzik. Nem örülünk neki, mert Magyarország jelene és jövője a tét. Kérem, vonják vissza törvényt.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, és köszönöm az időt, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai