Készült: 2020.02.24.22:11:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.), 243. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Solami Húsipari Rt.-t 1992-től a cég menedzsmentje tulajdonolta 51 százalékban, és többnyire jól tette a dolgát. Majd megjelent a színen egy befektető, aki először felvásárolta a cég hitelállományát, majd ennek segítségével finoman megkérte az rt. tulajdonosait, hogy váljanak meg tulajdonrészüktől. Mindez azonban már 1996-ban történt. A jólelkű vállalkozás a Bankár Kft. volt, melyről mindenki tudhatta, hogy kiváló kapcsolatot ápolt azóta letűnt korok kormányának néhány pénzügyminiszterével és szocialista bankárával.

Tisztelt Képviselőtársaim! Bizonyára mindenki emlékszik, hogy mennyi gondot okozott a '98-as választásokhoz közeledve Horn Gyula számára a Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozóinak folyamatos tüntetéssorozata. S mit ád Isten, bajban ismerszik meg a jó barát, egyszer csak jelentkezett a Fázis Rt., élén tulajdonosával, Zöld Gyulával, és éppen jókor megvásárolta a szekszárdi céget. És ha már lúd, akkor legyen kövér: az ügylethez hozzácsapták a szolnoki Solami Rt.-t is. A vételárról pontos információ nincs, de az tudható, hogy Princz Gábor bankja, amely igen nagyvonalúan bánt az MSZP-SZDSZ-kormány kegyeltjeivel, több mint 2 milliárd forint hitelt folyósított az ügylethez kapcsolódóan a Fázis Rt.-nek. A hírek szerint a Bankár Kft. annak idején körülbelül 500 millió forintért vásárolta meg a részvénytársaságot. Mindenki jól járt tehát, a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Bankár Kft. jelentős nyereségre tett szert, Zöld úrnak pedig hirtelen több húsipari cége is lett.

A gond csak az, hogy a történetnek itt még nincsen vége. Zöld úr ugyanis azóta tönkretette az összes húsipari vállalkozását. Morális gátak nem akadályozták meg abban, hogy eközben becsapjon több ezer szegény embert, és fizetés nélkül vegye el tőlük azt a néhány felnevelt jószágot, ami nekik utolsó vagyonkájuk volt. És nyilván nem aggasztotta őt az sem, hogy több száz becsületesen dolgozó ember munkahelyét és bérét elvegye. Egyszerűen csalt, és a csalás mértéke - tudomásom szerint - eléri a 700 millió forintot.

Az ügy azonban az előző kormány alatt elkövetett számtalan esethez képest más fordulatot vett. Magánszemély feljelentése alapján a rendőrség most valóban nyomozni kezdett. Zöld úr tavaly karácsony óta előzetes letartóztatásban van. Azóta több mint 1300 tanút hallgattak ki, és várhatóan átadják az ügyet az ügyészségnek.

Kérdezem államtitkár urat: a nyomozás alapján vélelmezhető-e a csalás bűntette? Várható-e, és ha igen, mikor, vádemelés az ügyben? A gazdák kára megtérülhet-e, vagyis zár alá vették-e Zöld úr vagyonát, és milyen mértékben?

Képviselőtársaim, köszönöm figyelmüket. Államtitkár úr, tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  243  Következő    Ülésnap adatai