Készült: 2020.02.19.23:41:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2001.09.05.), 193. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Toller László képviselő úr hozzászólásakor már az elején meglepődtem, mert azt hittem, hogy egyet fogunk érteni, ahogy elkezdte a hozzászólását, hogy ez a mai vita nem volt felesleges, mert sok minden világossá vált. Ezzel egyébként egyetértek, mint ahogy azzal is, ahogy folytatta, hogy a közbeszerzési törvénynek egyébként súlyos hibái vannak.

Ezzel is egyetértek, csak éppen azt hiszem, hogy nem feltétlenül azok a hibái, amelyeket ő felsorolt, hanem az árfelhajtó hatása, a rugalmatlansága, a nehézkes elbírálása - és a többi -, amit mindannyian, ön polgármesterként, én alpolgármesterként az önkormányzatokban megélünk. Ezek sokkal lényegesebb hibái, sőt ezek a hibái nem feltétlenül azok, amelyeket ön említett. Legalább olyan súlyos hibája az, amit tapasztalhattunk, hogy kifejezetten elősegítette a kartellesedést egyébként ebben az országban, ezt kár lenne letagadni.

Takács Imre képviselőtársam hozzászólására szeretnék reagálni, aki azt említette, hogy ez az autópálya adóforintokból épül. Ezt kár lenne elvitatni, azt hiszem. Azt még egyszer le kell szögeznünk, hogy Magyarországot semmiféle kár nem érte, hiszen azok az EU-s források teljes egészében megérkeztek az országba, amelyek egyébként az ország mérete, területe, infrastruktúrája és a többi alapján az országot megillették.

De lehet egyébként autópályát nem adóforintokból is építeni. Lehet egyfajta koncessziós megoldást választani. Történt ilyen autópálya-építés, el kell menni az M5-ösre - nekem nap mint nap járni kell rajta -, és össze lehet hasonlítani, hogy ott mennyibe kerül egy kilométer autópálya használata, és mennyibe kerül a nem ily módon épült autópályák használata. Tehát önnek igaza van, adóforintokból épül. Szerintem ez a jó megoldás, hogy adóforintokból épüljön, és egy lényegesen olcsóbb használati díjért az ország egésze tudja használni, ne egy nagyon-nagyon szűk, többnyire külföldi kör.

De ami a lényeges, azt gondolom, hogy Kovács Kálmán képviselő úr hozzászólása világította meg valójában azt, hogy mi is a vita közöttünk. Kifogyva minden érvből nem tett mást, mint újra elővette egyébként ugyanazt az EU-jelentést, amelyet képviselőtársa a vita kezdetén felolvasott, és felolvasta még egyszer. Önöknek feltétlenül és kizárólag csak ez a fontos szempont, nekünk pedig az, hogy a magyar gazdaságot is építsük, együtt (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az autópályával.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai