Készült: 2020.02.24.21:32:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2001.09.05.), 167. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  167  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Takács Imre képviselőtársam hozzászólására szeretnék reagálni, aki azt gondolom, egyfelől nagyon tisztességes és korrekt módon azt mondta, hogy nemcsak mi szeretnénk a magyar kis- és középvállalkozókat támogatni, hanem önök is - ezt a szándékot én nem vitatom.

Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy a tények sajnos mást mutatnak, ugyanis sok mindent fel lehet róni a két ciklus közötti különbségként, azt az egyet biztosan nem, hogy az előző ciklusban egyáltalán ne épült volna autópálya. Ami akkor épült, annak kapcsán, azt gondolom, nincs ebben a Házban olyan ember, aki azt merné állítani, hogy bárki a legkisebb mértékben is tekintettel volt az akkori kormányzatból a hazai kis- és közepes vállalkozók fejlődésére.

Azt kell mondani, nem is feltétlenül az a baj, hogy csak és kizárólag az autópályáknál nem történt meg ez. A baj az, ami azt gondolom, tényszerű - és ez vissza is mutat egyébként a napirendhez -, hogy nagyon erős cégcsoportoknak azzal a magatartással, amit folytattak, olyan további erőfölényt biztosítottak, hogy Magyarországon abban az időben semmilyen út nem épülhetett azon cégcsoportok hozzájárulása nélkül. Egyetlen egy önkormányzatnál, egyetlen egy kht.-nál nem volt érdemi verseny, mert az erőfölénnyel mindenhol képesek voltak élni ezek a bizonyos nemzetközi multinacionális cégek, s a magyar kisvállalkozó, a magyar közepes vállalkozó nem mert áralkuba bocsátkozni, nem mert valódi versenyt folytatni. Szinte mindenhol létrejöttek a kartellek, egyszerűen azért, mert más esetben kimaradtak volna az autópálya legkisebb szeletéből is.

Tehát ezeknek a vállalkozóknak olyan erőfölényt biztosítottak, ami alkalmas volt arra, hogy a teljes magyar útépítési szektort egyébként a tönk szélére sodorják, ami különben is gyenge volt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) - ezt lökték önök tovább a szakadék felé, ez az igazi probléma. Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  167  Következő    Ülésnap adatai