Készült: 2021.05.06.23:12:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap, 261. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  261  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Körülbelül olyan hat-hét éve van érvényben (Dr. Hankó Faragó Miklós: Hatályban! Különbség!) az a rendelkezés, amelyik az egyedüli gázértékesítőnek, a MOL Rt.-nek lehetővé teszi, hogy szükség esetén olyan módon korlátozza egyes gázfogyasztók gázvételezését, mint ahogy az most történt.

Az idézett jogszabály az állam számára semmilyen beavatkozási lehetőséget nem biztosít. Ez egy magánjogi megállapodás, amelyik létrejön a gázvételező és a gázt eladó MOL között, ami feltehetőleg a vevő számára előnyös, hiszen ezek a cégek, amelyek vállalják, hogy szükség esetén egy másik alternatív energiahordozóra állnak át, olcsóbban kapják a gázt a MOL-tól. Ez a szerződés bármikor felmondható, tehát lehet kérni ennek a módosítását; feltételezem, hogy erre a MOL is hajlandó. Ebben az esetben persze magasabb gázárat kell fizetni, vagyis ez nyilvánvalóan ugyan nagyobb biztonságot jelent, az ilyen esetek előfordulását kikerülhetővé teszi, de akkor a gáz ára növekedni fog.

Mivel a korábbi jogszabály semmifajta lehetőséget nem teremt állami beavatkozásra, még csak igazából tájékozódni sem tudunk ezekben a kérdésekben, merthogy magánjogi szerződésekről van szó, így tehát törvénytelen lenne, törvénysértő lenne bármifajta állami beavatkozás. Amire itt lehetőség van, az az, hogy az önkormányzat - különösképpen ha az önkormányzat tulajdonában áll a cég, és itt, ha jól értem, erről van szó - tud segíteni az adott cégnek a keletkezett vesztesége megtérítésében, ő tudja a keletkezett veszteségeket kompenzálni, neki van erre joga. Amennyiben ez a cég működése szempontjából indokolt, akkor ezt nyilvánvalóan meg is kell tenni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Hogy a jövőben ez másképp legyen, ebben a kérdésben meg nyitottak vagyunk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

Felszólalások:  <<  261  >>    Ülésnap adatai