Készült: 2020.07.12.16:09:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

195. ülésnap (2012.05.29.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úr azzal fejezte be, hogy ez zsákutca, ez zsákutca-politizálás. Képviselő úr, nem a zsákutcában vagyunk, hanem a bokszutcában vagyunk. Az elmúlt két évben olyan munkát végeztünk itt a parlamenten belül, hogy új kerekeink legyenek, teli tankunk legyen, és így tudjunk elindulni a következő időszakra.

Ön azt mondta a felszólalásában, hogy nem történt semmi, miközben két éve azt halljuk önöktől, hogy a parlamentben micsoda ütem van a törvényhozásban; annyi jogszabályt fogadunk el, mint soha korábban; miért kell itt lenni hajnalig. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypárti padsorokból.) Eddig az volt a problémájuk, hogy túl sok minden történik, most azt veti elénk, hogy túl kevés dolog történt.

Egy olyan Magyarországot igyekeztünk megalapozni, tisztelt képviselő úr, amely független, önálló és szuverén; egy olyan országot, amely abból él, amit megtermel, nem mások pénzéből, nem hitelekből, hanem abból, amit a családok megtermelnek, amit az ország megtermel. Ebből szeretnénk minél magasabb életszínvonalat kihozni mindenki számára, nemcsak egy szűk vállalkozói réteg számára, nemcsak külföldiek számára, hanem mindenki számára itt Magyarországon. És erre jó pár törvény volt itt, némelyekről önök kivonultak, bizonyára azokat azért nem ismerik, másoknak ellene szavaztak. Lehet hogy jobban meg kellett volna nézni, hogy pontosan minek szavaznak ellene. Azért az új alaptörvényünk felelősségteljes költségvetési gazdálkodást ír elő, értékteremtő munkára van alapozva az alaptörvény szerint a gazdaságunk, és ez nyilvánvalóan a felzárkózásnak is alapja lehet minden téren. A Nemzeti hitvallásban pedig közös értékeink is vannak.

Jól látható, hogy az elmúlt két évben nagy fogást nem igazán sikerült találni az LMP-nek, ezért próbálkozik jobbról, balról itt a kormányzattal kapcsolatban. De arra felhívnám a figyelmét, pontosan a leszakadók védelme érdekében, hogy ez a kormányzat volt az, amely az ő érdekükben 1500 milliárd forintot nem a nyugdíjasoktól, nem a kiskeresetűektől, nem a kisvállalkozásoktól, nem a munkavállalóktól vett el, hanem nemzetközi multicégektől, bankoktól, energiaszolgáltatóktól. Az elmúlt húsz évben ön nem talál még egy olyan kormányt, amely merte volna venni a bátorságot, amelynek akkora felhatalmazása lett volna az állampolgárok részéről, hogy ne a legkisebb érdekérvényesítő képességgel rendelkező kiskeresetűektől, nyugdíjasoktól vegye el a pénzeket, hanem a nagyvállalkozásoktól. Ez ennek a kormányzatnak az eredménye.

Mint ahogy az is, tisztelt képviselő úr, hogy ön dobálózhat itt számokkal, de azért hadd mondjak önnek két darab számot: 2010 végén Magyarországon a foglalkoztatottak száma 3 millió 743 ezer volt, ez idén tavasszal 3 millió 791 ezerre nőtt. Tehát 59 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Bármennyire is bármi mást mond ön, ez a tény, ezek az adatok Magyarországon.

Az arányos adórendszer következtében majdnem minden családnál több maradt, és majdnem mindenkinél, aki egyedül él, annál is több maradt. 160 milliárd forint maradt az embereknél, azoknál, akik ezt a hétköznapjaikban el tudják költeni. Önök elvehetik ezt a 160 milliárd forintot az emberek zsebéből, de ez az önök felelőssége.

Szintén a vállalkozásoknál 19-ről 10 százalékra csökkent a társasági adó. Tudja, hány vállalkozásnak kedvezett ez a lépésünk? 262 ezernek. Ők mind nyertesei ennek a kormányzatnak; és 150 milliárd forint maradt az ő zsebükben. Mint ahogy a bürokráciacsökkentő csomagunk is eddig 105 milliárd forint kiadáscsökkentést jelent ezeknek a vállalkozóknak, akik szintén jól jártak ezekkel a törvényekkel; nem beszélve az új Széchenyi-kártya programról.

A nyugdíjak kapcsán: mutasson nekem olyan országokat, amelyek nemcsak hogy megőrizték a nyugdíjak értékét, de növelni is tudták a nyugdíjas-inflációval egyező mértékben. Olyat könnyen mutatunk, Romániától, Spanyolországon keresztül Olaszországig, Görögországig, ahol csökkent 10-15 százalékkal a nyugdíjak értéke. Keveset lehet mutatni - bizonyára egyes skandináv országok ezt meg tudták tenni -, ahol megőrzik a nyugdíjak értékét. Ezt csak úgy sikerült, hogy a nyugdíjrendszerből egy kifolyó pénzcsapot sikerült elzárnunk.

És azt a választási ígéretünket is megtartottuk, tisztelt képviselő úr, hogy azok a nők, akik negyven évet dolgoztak - és ebbe beleszámít a gyermeknevelés ideje is -, ők nyugdíjba vonulhassanak.

A közbiztonság területén szintén elfelejtette a képviselő úr említeni, hogy 3300 új rendőrt állítottunk be. Persze tudjuk, az önök pénzügyi támogatói, akik egyébként külföldről pénzelik az LMP-nek is egyes kampányait, szívesebben veszik, ha bizonyos helyeken, ahol társadalmi feszültségek vannak, külső beavatkozással botrányt kelthetnek, nemzetközi botrányt. Mi ehhez képest 3300 új rendőrt állítottunk csatasorba, szigorítottuk a Btk.-t, három csapás törvényt vezettünk be, büntethetővé tettük az egyenruhás bűnözést, és az uzsorázók ellen is felléptünk. Önök persze a botránypolitizálásban érdekeltek ezen a téren is.

Ami pedig a leginkább nehéz helyzetben lévőket, a devizahitel-csapdába kerülteket illeti: 160 ezer család körülbelül ötmillió forintos devizahitelét tudta visszafizetni. Ez azt jelenti, hogy ezek nem nagy hitelek, nem 10 milliós, 20 milliós, 30 milliós hitelek; 5 millió forintos hitelek, amelyeket 10, 15, 18 millió forintos lakásokhoz vettek fel. Ők nem a leggazdagabb emberek, ők tipikusan azok, akiket meg kellett védeni attól, hogy a középosztályból kiszoruljanak, hogy teljes mértékben elveszítsék a reményüket a jövővel kapcsolatban. Csak ez a kormány vállalta fel ezt a konfliktust, évekkel korábban meg lehetett volna tenni ezt a lépést. Ugyanúgy, ahogy hasonlóan eredményes (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) közmunkaprogramokat is lehetett volna indítani.

Köszönöm szépen a türelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai