Készült: 2020.07.12.04:10:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

194. ülésnap (2012.05.24.), 44. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:21


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, az önkéntességnek a segítése a kormánynak is kiemelt feladata, és szeretném megköszönni a Fidelitasnak, hogy ilyen áldozatosan erre is figyel, politikai szervezetként nemcsak politikai, hanem társadalmi célokat is kitűz maga elé, és abban is igyekszik a jövendő politikusait vagy a politikai közösség szűkebben vett tagjait arra ösztönözni, hogy minél inkább foglalkozzanak ne csak szűken vett politikai kérdésekkel, hanem önkéntességgel, karitatív munkákkal, a rászorulók segítésével. Ez egy jobb politikai kultúrát is jelent, ha minden politikus azzal kezdené élete első 5-10 politikai évét vagy politikai szervezetben töltött évét, hogy ilyen akciókat szervez, valószínűleg még nagyobb alázattal tudná végezni a munkáját itt a parlamenten belül.

A tavalyi évben Magyarország mint az Európai Unió soros elnöke, részese és motorja volt az önkéntesség évének. Ezzel kapcsolatban hirdettük meg itt Magyarországon is azt az önkéntes akciót, amely azóta is Magyarország legnagyobb önkéntes akciója volt, a TeSzedd!, ami egy országos szemétgyűjtés volt, több mint százezer ember vett benne részt, 160 vállalkozás, 300 civil szervezet, 500 állami szerv kapcsolódott bele ebbe, és ezért lehetett minden korábbit meghaladó mennyiségű, különböző helyeken illegálisan lerakott hulladékot összegyűjteni Magyarországon. Ezt idén is folytatni fogjuk, június 2-án lesz a TeSzedd! folytatása, arra is várunk mindenkit, képviselőtársaimat is, frakciókat is, regisztráljanak a teszedd.hu honlapon, és vegyenek részt a legnagyobb önkéntes akcióban Magyarországon, ami eddig megvalósult.

Az önkéntesség elősegítése Fidelitas-szinten, állami szinten azért is fontos, hiszen fontos annak a kultúrának a megerősítése, hogy valaki nemcsak a saját érdekében, saját magáért tehet, nemcsak az önzés kultúrája az, amelyik mindent elönt, ha a médiát nézzük, sokszor csak ez ömlik ránk, hanem igenis lehet másokért tenni. Lehet úgy is feláldozni akár egy szombati félnapot, akár egy más időtartamot, hogy abban ki-ki nem a maga hasznát keresi, hanem másoknak szeretne szolgálni.

Úgy gondolom, és az én életfelfogásom az, hogy az ember élete csak akkor lehet teljes, ha másokért is cselekszik, valakinek akkor csonka egy hete, ha másért nem tett abban. Nyilvánvalóan ki-ki a maga hasznát is kell hogy keresse, és ezt természetes módon tegye is meg, de a teljes emberi boldogsághoz arra is szükség van, hogy másokért cselekedjünk, másokért tegyünk. Ebben jó a Fidelitas akciója. Ebben volt nagyon jó és iránymutató a "72 óra kompromisszumok nélkül", ami a történelmi egyházaknak volt egy akciója, hasonlóképpen a Fidelitashoz, ott is ki-ki jelentkezett, és bármiféle önkéntes munkára, 72 órára vállalta, hogy beosztható. Ez igen vagány, egy bátor akció, és ilyesmi a TeSzedd! is, ami mind ugyanazt a kultúrát igyekszik meghonosítani.

Biztos vagyok benne, hogy mindnyájunk világában, civil szervezeti világában vannak hasonló elképzelések. Mi a civil szervezetek támogatásának egyértelműbbé tételével, egyszerűbbé tételével és minden más módon is, a köznevelés rendszeréről szóló törvény módosításával is igyekeztünk az önkéntesség, az önkéntes munka kultúráját minél inkább széles körben megteremteni, és nyilván ezt el is ismerni, hiszen a közösség részéről is elismerést érdemel az, aki a teljes közösségért cselekszik.

Tehát nagyon sok sikert kívánok a Fidelitas akciójához, és remélem, hogy sok hasonlóról tudunk majd itt a parlamentben beszámolni minden politikai párt vagy ifjúsági szervezet részéről.

Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai