Készült: 2021.06.15.20:21:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

128. ülésnap (2000.03.22.), 80. felszólalás
Felszólaló Filló Pál (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:01


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FILLÓ PÁL (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem a bizottság elnökeként, hanem a bizottság egyik tagjaként szeretnék Bernáth Ildikó és Babák Mihály képviselő urak módosító indítványához hozzászólni.

Igen tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A bizottságunk azért fogalmazta meg határozati javaslatát, mert úgy gondoltuk és gondoljuk most is, hogy égetően fontos és szükséges, hogy a kényszervállalkozási formában dolgozó munkavállalók számára valamilyen formában a munkanélküli-ellátás lehetőségét meg tudjuk oldani. Ez az országban nagyon sok embert érint. Valamennyien tudjuk, hogy ez a gyakorlat a vállalkozások egy jó részénél a közterhek alóli kimenekülést jelenti.

Képviselőtársaim módosító indítványa nagyon sok tekintetben pontosítja a bizottságunk által megfogalmazott javaslatot. Nekem személy szerint tulajdonképpen egyetlenegy komoly aggályom van a módosító indítvánnyal kapcsolatban, s gondolom, a bizottságunk tagjai is ezért utasították el a módosító indítványt. Hiszen végső soron a képviselő asszony és úr javaslata a végkifejletét tekintve azt a javaslatot teszi a tisztelt Háznak, hogy ne az Országgyűlés elé kerüljön a megoldásra tett törvényben megfogalmazott javaslat, hanem ezt majd a parlamenti bizottságok 2000. szeptember 30-áig kapják meg, s akkor a bizottságokban majd, gondolom, megvitathatjuk a vizsgálat eredményét, s utána kezdődne akkor a javaslat szerint valami fajta jogszabályi előkészítő munka. Tehát ennek a problémának a megoldását tulajdonképpen optimista becslés szerint körülbelül egy évvel eltolnánk.

Én megértem, hogy a bizottságunk viszonylag szűk határidőt fogadott el, s tolerálom is azt az elképzelést, ahhoz, hogy egy jó jogszabály bekerülhessen a tisztelt Ház elé a probléma megoldását illetően, ahhoz valóban több időre van szükség. Ezért már most is szeretném jelezni, hogy kapcsolódó módosító indítvány formájában szeretnénk az eredeti állapotot a tekintetben mindenképpen visszaállítani, hogy a tisztelt Ház jogszabály formájában tudja ezt a kérdést majd még ebben az évben megvitatni. Remélem, hogy az egyeztetések során majd mód lesz arra, hogy olyan megoldást tudunk találni, amelyet a tárca is és a kormány is el tud fogadni, s bízom abban, hogy a határozati javaslatunk eléri majd a célját.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, elnök úr. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai