Készült: 2021.06.24.07:21:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

128. ülésnap (2000.03.22.), 44. felszólalás
Felszólaló Ékes József (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök asszony. Figyelembe veszem azt, hogy tényleg túl gyorsan történtek az események, és emiatt nem lett figyelembe véve a kétperces jelzésem.

Szeretnék egy picikét visszatérni a Házas úr által elmondottakra, és nem visszafelé mutogatni. Ha azt mondjuk, hogy ez a kormány jelenleg az idejének a feléhez érkezett, akkor nézzük meg, hogy mikor következett be az ágyszámleépítés, mondjuk, '94-98 között: '96-97-ben. Ott, ahol csak kimondottan financiális oldalról próbálta megközelíteni az ágyszámleépítést, 15 ezer ágyszám leépítésére került sor, és valahol az egészségügyi ellátás biztonsága nem volt figyelembe véve. (Keller László: Ez messze nem igaz!) 1990-től '94-ig úgyszintén történt ágyszámleépítés, durván 7 ezer körül. Akkor viszont a financiális feltételek a beteg biztonsága szempontjából is megvoltak mögötte.

Mi a legnagyobb gond a jelenlegi viszonyok között? Az egészségügyi tárcának egyszerűen nincs meg az a financiális feltétele, amely az elmúlt négy év folyamán megvolt, amikor valóban financiális oldalról próbálta megközelíteni magát az ágyszámleépítést, tehát nem figyelembe véve a területi elosztásokat és egyéb más dolgokat. Abból kialakult egy kaotikus állapot, és ezt ma nagyon nehezen lehet helyrehozni. Ezt csak úgy lehet helyrehozni, ha valóban az alapellátás területén, az egészségügyi ellátás területén egy átfogó programban gondolkozva és megfelelően a financiális háttért mögé biztosítva tudja csak tulajdonképpen magát az egészségügyet rendbehozni. Ez egy hosszú folyamat, két év alatt ezt senkitől nem lehet elvárni, és nem is szabad elvárni. Ehhez valóban egy programkészítés, programfelépülés kell, figyelembe véve minden egyes területet, akár a régiókat is, annak alapján a megfelelő finanszírozási háttér biztosításával kell ezt rendbehozni.

Bízom benne, hogy a 2001-es költségvetésnél sokkal nagyobb tétel fog szerepelni az egészségügy és a környezetvédelem területén is, mint ami idáig tapasztalható volt, mondjuk, az elmúlt hat év folyamán. Akkor talán az egészségügyet is valamilyen szinten helyre lehet hozni.

 
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai