Készült: 2021.06.19.07:48:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

128. ülésnap (2000.03.22.), 130-132. felszólalás
Felszólaló Nikolits István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:43


Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NIKOLITS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Messzemenőkig egyetértek, és meg fogom tartani az elnök úr felhívását, de ugye a Házszabályt jól értelmezem, hogy a normál hozzászólás egy ilyen részletes vita keretében többször is megtörténhet a vita menetének megfelelő momentumokra való reagálásban.

 

ELNÖK: Azért adok szót.

 

NIKOLITS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Akkor szeretném elmondani, hogy az ajánlás 3. pontjában szereplő módosító javaslat - amelyet Tóth Károllyal voltunk szívesek együtt jegyezni - lesz a hozzászólásom tárgya, hiszen ez a javaslat az 1. pontjában elmondja a következőket: "A Magyar Köztársaság miniszterelnöke mindig igazat mond, és mindig vannak dokumentumai. Ezért az Országgyűlés felkéri a miniszterelnököt, ígéretéhez híven, ezen dokumentumokat hozza nyilvánosságra." Nos, ezzel szeretnék foglalkozni, a másik kettővel most még nem. A dokumentumokkal...

Tisztelt Ház! Ha ezek a dokumentumok nyilvánosságra kerültek volna, akkor nem lenne olyan tévelygés a jelentés körül, annak tartalmi megítélésében, mint amibe egyébként az általam igen tisztelt Körömi Attila képviselőtársam esett. Ugyanis akkor teljesen világos és egyértelmű lenne előtte, hogy az a bizonyos eset, amit említett a kétperces hozzászólásában, egyértelműen a miniszterelnök úr által és ezen módosító javaslat 1. pontjában az előbb felolvasottak szerint megfogalmazottaknak megfelelően ezekben a dokumentumokban elfekszik.

Mi is ez, ami ezt az egész folyamatot bizonyítja, és amire a vizsgálati jelentés részben támaszkodik? Természetesen más részben meghallgatásokra, de annak is az alapja az a két dokumentum volt, ami elfekszik a miniszterelnök dossziéjában. Ez kettő darab dokumentum: egy meghallgatási jegyzőkönyv és egy vizsgálatot lezáró jegyzőkönyv.

Ezeket a jegyzőkönyveket hozta szinte teljes egészében nyilvánosságra Juszt László, tehát nem fogok államtitoksértést elkövetni, mert Juszt László ezt már a sajtóban publikálta. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Mert már elkövette.) Nem követte el, igen tisztelt képviselőtársam, mert ez bebizonyosodott, és ha elkövette volna, akkor most gőzerővel folyna ellene az eljárás.

Nos, ez két jegyzőkönyv. Ez a két jegyzőkönyv azt bizonyítja, hogy a miniszterségem alatt érkezett a kabinethez egy bejelentés, amely bejelentés egyértelműsítette, hogy valamilyen rendellenes működés történik, van az egyik szolgálatnál. Ezt kivizsgáltuk, és ennek a vizsgálatnak a lezárására született egy lezáró határozat, amely intézkedéseket tartalmaz.

Nos, ez az, ami alapján a Pinpoint Kft.-t összességében elkezdte ez a bizottság vizsgálni. Ha ezeket a dokumentumokat, mint ahogy terveztük és szerettük volna, nyilvánosságra lehetett volna hozni, abban az esetben elkerülhető lett volna, hogy képviselőtársam ilyen mély tévedésbe essen, és megfogalmazza azt, amit megfogalmazott - remélem, az egyik fülével ide tudott figyelni.

Ami pedig ennek a jelentésbe való bekerülését illeti, igen tisztelt képviselőtársam, az a következő. Ugyanennek a módosító indítványnak a 3. pontja a következőt mondja ki: "Az Országgyűlés többsége köszönetét fejezi ki Kosztolányi Dénes bizottsági elnök úrnak felfedezéséért: abszolút igazság az, amelyet a parlament többsége megszavaz; ez érvényes a bizottsági munkára is." Ugyanis hogy került be ez a jelentésbe?

 

(16.00)

 

Úgy, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy a MIÉP-pel megtámogatva, a bizottság kormányoldala természetesen beszavazta ebbe a jelentésbe ezeket a részeket, annak ellenére - mint ahogy ezt Keleti György képviselőtársam is elmondta -, hogy egyértelműen állította minden meghallgatott, hogy politikai megfigyelés nem történt, Fidesz-vezetők megfigyelése nem történt, és azok a bizonyos pinpointos munkák sem politikai tartalmú munkák voltak. Az pedig enyhén szólva kacagtató, hogy valamit feltételezünk, és a feltételezésünket azzal próbáljuk meg alátámasztani, hogy nem találtunk rá bizonyítékot, tehát biztosan úgy volt.

Úgyhogy, igen tisztelt képviselőtársaim, ebben a megismételt hozzászólásomban csak annak szerettem volna ismételten nyomatékosan hangot adni, hogy az általunk megfogalmazott hárompontos módosító indítvány - fogalmazásának szokatlansága ellenére - természetszerűen véresen komoly, és a bizottság munkájának keresztmetszetét adja, azt, hogy úgy lehetett kezelni ezt a bizottságot többségi erővel és akarattal, hogy az vált igazsággá és szemmel láthatóan itt, a plenáris ülésen ténnyé, amit a többség szavazógép formájában rendre megszavazott.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai