Készült: 2021.06.22.23:03:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

128. ülésnap (2000.03.22.), 112. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Engem őszintén meglepett Atyánszky képviselő úr felszólalása, mert onnan már hozzászoktam ehhez, onnan még nem. Atyánszky képviselő úr, itt nem szócséplés folyik, hanem egy demokratikus parlament egyik legfontosabb intézménye működik, az, hogy ha a miniszterelnök megenged magának egy vádat, akkor az Országgyűlés azt kivizsgálja, és a vizsgálati jelentést megvitatják, felsorolják a tényeket, szembesítik egymással az állításokat, és mindez nyilvánosan folyik, és a közvélemény ebből levonhatja a maga következtetését. Ez hozzátartozik minden parlamenti demokráciához, még akkor is, ha ebben a ciklusban ezt az egyet kivéve a kormánytöbbség minden ilyen vizsgálatot megakadályozott. Ezt ne felejtsük el!

A második állítás - és ez a fontos kérdés -: Atyánszky úr azt mondja, hogy megfigyelések folytak éveken, évtizedeken keresztül - persze, tudom. Még törvénytelen megfigyelések is folytak - igen, tudom. Azt mondja Körömi képviselő úr, hogy ez az oldal azt akarja bizonyítani, hogy szó sem lehetett megfigyelésről. Ugye ezt mondta?

 

(15.40)

 

Nem, ez az oldal ezt nem akarja bizonyítani. Ez az oldal csak azzal vitatkozik, hogy abban az esetben olyan megfigyelésről szó volt, amit a miniszterelnök úr állított. Sőt, még ezt sem mondjuk; azt mondjuk, hogy a miniszterelnök úr nem tudta alátámasztani azt az állítását, hogy olyan megfigyelés folyt, amilyet ő mondott. Atyánszky úr, erről folyik a vita, igaz? Nem azt állítom, én biztosan nem azt állítom, hogy nem folytak Magyarországon megfigyelések. Azt állítom, hogy a vizsgálóbizottság, amelynek ez volt a feladata, nem bizonyította be, hogy a 27 fideszes és más politikus, valamint családtagjaik ellen folyt a politikai tárgyú lejárató megfigyelés. Ezt tessék bizonyítani!

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai