Készült: 2020.09.25.20:08:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2000.08.23.), 217. felszólalás
Felszólaló Balogh József (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Különleges tájegységünk a Duna-Tisza-közi Alföldön a Homokhátság, mely történelmi viharaink során mindig állta a próbát, és ha kellett, a puszta szerepét töltötte be. Kedvezőbb időjárási viszonyok között mezőgazdasági paradicsommá vált.

Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy e kedvezőtlen, aszályos időjárási viszonyok miatt az alacsony aranykorona értékű területek gabonatermesztési gyakorlata fenntarthatatlan, mint például a rozs, esetleg a triticale termése a betakarítás költségeit is alig-alig fedezik, és csak kényszerű szükségből vagy talajvédelmi okokból szerepel a vetésforgóban.

A jelenlegi szaktárca a mezőgazdasági támogatások széles körét vázolja elénk. Természetesen tudott, hogy minden igényt kielégíteni nem lehet, de indokoltnak látjuk hosszabb távra is beépíteni a támogatások rendszerébe az ugaroltatás gondolatát, a hazai fehérjenövények támogatását, mint például a lucerna, a gyepek felújítását, valamint a gyeptelepítési program beindítását.

A gyepgazdálkodás hazai alkalmazása nem új keletű. Komoly gyakorlatot szereztünk e téren, akár a felújítás, akár a telepítés területén. Talajhoz és éghajlati körülményekhez igazodó keverékeket tudunk alkalmazni. Agrárgazdasági, vidékfejlesztési és területfejlesztési stratégiánkban a húshasznú szarvasmarha és juh létszámának növelése szerepel, és ezzel együtt az állattartás és takarmányozás feltételeinek javítása. Összhangba kellene állítanunk ezt az állami szándékot a termelők lehetőségeivel és akaratával.

Kérdésem az az igen tisztelt államtitkár úr felé, hogy e különleges tájegységben van-e lehetőség a lucerna-, valamint a gyeptelepítés támogatására. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Várom államtitkár úr válaszát.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai