Készült: 2021.06.16.18:15:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

106. ülésnap (1999.12.07.), 306. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  306  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy ne hagyják el a termet, a töredékét sem fogom felhasználni az ajánlás szerinti időnek. (Taps.) Köszönöm szépen.

Az egyezmény létrehozásának és a csatlakozás indoka a bűnözés nemzetközivé válása. Ma a bűnözés gyakorlata az, hogy az egyik államban bűncselekmény útján szerzett jövedelmet, vagyoni előnyt a bűnelkövetők más államba menekítik, és ott pénzügyi tranzakciók révén tisztára mossák, s így legalizálják. Ez ellen a büntetőeljárást folytató állam egyedül csak korlátozott sikerrel tud fellépni. Az Európai Unió a tagság feltételéül szabja ennek az egyezmények a ratifikálását is, amelyet hazánk vállalt.

Az egyezményt hazánk külügyminisztere 1997. november 6-án írta alá a parlamenti megerősítés fenntartásával. Az egyezmény két részre oszlik, egyrészt elkülöníti azokat a feladatokat, amelyeket a szerződő államok saját jogukban hajtanak végre a pénzmosás megelőzésére, illetve azokat a jogsegély jellegű nemzetközi kötelezettségeket, amelyeket a pénzmosás elleni harcban vállalnak. Minden állam köteles szabályozni a bűncselekményből származó jövedelem elkobzását, a jövedelem felkutatását, azonosítását és ennek érdekében a banki, pénzügyi nyilvántartásokhoz történő hozzáférést.

A nemzetközi együttműködést szabályozó III. fejezet leszögezi, hogy a szerződő felek a lehető legszélesebb körben együttműködnek egymással a bűncselekményekből származó jövedelmek elkobzására irányuló eljárásokban. A határozati javaslat mellékletében található fenntartások biztosítják az összhangot a belső jog és a szerződésben vállalt kötelezettségeink között.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem a határozati javaslat támogatását és elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  306  Következő    Ülésnap adatai