Készült: 2021.06.13.09:35:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap (1999.12.06.), 188. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Három rövid megjegyzést tennék a Bauer képviselő úr által elmondottakhoz. Kezdjük a végén!

Kérem, itt nem már meglévő és kialakult jogviszonyokba való váratlan, úgymond, rajtaütésszerű beavatkozásról van szó, hanem arról, hogy egy még létre sem jött, meg sem született jogi lehetőséget, az általános vitában részletezett és általam most igazán megismételni nem kívánt okokból, nem kívánunk engedni hatályba lépni.

A második az, hogy javaslom, a képviselő úr tanulmányozza alaposabban a 42/1995-ös alkotmánybírósági határozatot, amelyre hivatkozott. Ez az a határozat, amely a Bokros-csomagról azt állapította meg, hogy önmagában azért, mert több mint húsz, egymással semmiféle összefüggésben nem álló törvényt módosít, még nem tekinthető alkotmányellenesnek. Idézem pontosan: "Az Alkotmánybíróság nem tekintette ab ovo alkotmányellenesnek a húsz, egymással csak igen nehezen fellelhető, távoli összefüggésben álló, sokféle szakterületet felölelő törvények egyidejű, egy jogszabályban rendkívül rövid idő alatt történő módosítását." Kimondta, hogy maga az a tény nem alkotmányellenes, ha egy jogszabály egyszerre több jogszabályt módosít.

A harmadik megjegyzésem az, hogy a képviselő úr hiányolja az összefüggést a törvénycsomagban szereplő témák között. Az 1-3. §-okban országos hatáskörű szervek jogállásáról van szó.

Ez a kérdés kétségkívül kapcsolódik az ingatlan-nyilvántartáshoz, halászatról és horgászatról szóló törvényekhez is, továbbá a törvényjavaslatnak ezen részei, valamint a többi részek - így az egészségügyi törvény javasolt módosítása is - a tekintetben is összefüggenek egymással, hogy 2000. január 1-jén hatályba lépő, illetve azok megváltoztatását igénylő szabályokról van szó. (Az elnök jelzi az idő leteltét.)

Csak szeretném még az utolsó mondatomban elmondani, az egy általános jogszabály-szerkesztési megoldás, hogy évek óta harminc-negyven törvényt módosít egyszerre minden költségvetési törvény - soha fel sem merült, hogy ez alkotmányellenes volna.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai