Készült: 2020.09.25.20:05:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2013.02.26.), 40. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, hogy az előző gondolataimat folytassam, és Szabó Vilmos képviselő úr beszédére reagáljak. Szintén kifogásolta azt, hogy Gajdos István, az ukrán parlament képviselője nincs ott a KMKF ülésén. Az ő pártjuk, az UMDSZ ott van, delegáltatva van a KMKF-en, viszont Gajdos István a Régiók Pártja, egy ukrán párt listájáról került be az ukrán parlamentbe, és ezért nem kap erre a fórumra meghívást. Azt gondolom, ezt le kell szögeznünk, hiszen így pontos.

A Nyirő-temetésbe szerintem hosszasabban ne menjünk bele, de Szabó képviselő úr említette. Hát akkor mondjuk el azt is, hogy a 2012. május 23-ai román kormányközlemény szó szerint ezt mondja: értékeli - értékeli: apreciere - az RMDSZ és a székelyudvarhelyi polgármester magatartását a temetés ügyében, és egyébként az a román belügyminiszter tiltotta meg a temetést, aki egy olyan főpapnak, Miron Cristeának állított szobrot, aki 1939-ben 200 ezer romániai zsidónak vette el az állampolgárságát. Úgy gondolom, hogy ha Nyirőt antiszemitának nevezték, akkor ezt is tudni kell az újratemetés kapcsán.

Még egy utolsó gondolat: az MSZP-nek a kolozsvári szereplése. Mesterházy Attila elnök úgy fogalmazott, hogy rosszul feltett kérdésre rossz választ fogalmaztak meg. Azt gondolom, 2004-ben teljesen egyértelműen volt megfogalmazva az a kérdés, de ha ezt felfoghatjuk bocsánatkérésnek, akkor azt mondhatjuk, hogy az elmúlt három év politikája elérte azt, hogy az MSZP végre bocsánatot kért.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai